Društvo

Provjeravaju da li je tokom protesta bilo ilegalnih boravaka u studentskim domovima

Ministarstvo prosvjete, prema saznanjima Dnevnih novina, traži provjeru da li je uoči i tokom oktobarskih protesta Demokratskog fronta bilo ilegalnih boravaka u studentskim domovima, te da li su eventualni ilegalci povezani sa rušilačkim demonstracijama.
Provjeravaju da li je tokom protesta bilo ilegalnih boravaka u studentskim domovima
Portal AnalitikaIzvor

Konkretan povod za provjeru su navodi iz teksta novinara i urednika Vojvođanskih novina Tomislava Lovrekovića koji u tekstu o dešavanjima u noći 24. oktobra za svoj medij javno saopštava da je bio ilegalac jednog Studentskog doma. Navodi da je odlično dočekan, te da je imao priliku da vidi kako se grupa mladih priprema za proteste.

U tekstu "Revolucija iz prvog lica, trgovina, iz trećeg" Lovreković, koji je za sebe naveo da je bio "specijalni dopisnik sa podgoričkih ulica", divi se grupi studenata koje, usput, naziva i "obećavajućim čoporom" pominje Vula i Kseniju kao vođe "čopora", zatim Milanu, Vlada, Isidoru, Asmira, Hanu, grupu Nikšićana... 

Ne krije da je u Podgoricu došao "bez centa i bez telefona", i da se ogrebao od studenata koji su mu dali novac (bespovratno) da se vrati u Beograd, dok je telefon dobio od "ljubaznog čikice" Lovrekovićev doživljaj protesta i opservacije ne zanimaju Ministarstvo prosvjete, ali ih interesuju navodi o dešavanjima u jednoj obrazovnoj ustanovi koju plaća država, a čiji stanari, takođe, plaćaju minimalnu stanarinu, zahvaljujući državnim dotacijama. 

Zato će, kako nezvanično saznaju Dnevne novine, tražiti da Prosvjetna inspekcija ispita da li su studentski domovi zloupotrijebljeni za anti državnu kampanju, odnosno da li ima stanara doma koji su na bilo koji način dali logistiku licima povezanim sa protestima, omogućavajući im ilegalan boravak. 

S druge strane direktori studentskih domova u Podgorici i Nikšiću kategorično negiraju da se u ustanovama na čijem su čelu, ništa slično nije moglo dogoditi, te da se radi o spekulaciji i podmetanju.

"Prvi put čujem da se pominje neki studentski dom u kontekstu demonstracija 24. oktobra. Nema šansi da je u ustanovi na čijem sam čelu bilo dešavanja koja su povezana sa protestima, kao ni ilegalnih boravaka u to vrijeme. Ne mogu da tvrdim da neko od studenata koji ovdje stanuju nije izašao na proteste, ali da je neko u Domu sakupljao protestante i davao instrukcije, čista spekulacija, ne znam iz kog razloga“, kaže za Dnevne novine direktor Studenstskog doma u Podgorici Radoslav Jovanović.

Isto je kazao direktor Studentskog doma u Nikšiću Momčila Đukanovića koji je bio izričit da niko nije, niti je mogao, ući ilegalno u ustanovu na čijem je čelu.

"U Studentskom domu u Nikšiću, potpuno se normalno radi i živi. Nije bilo nikakvih aktivnosti koje imaju bilo kakve veze sa politikom, a kamoli protestima, i to odgovorno tvrdim. Ovaj dom je "Crna Gora u malom", pravo porodično okruženje. Svaka druga informacija bila bi podmetanje i zla namjera i ko god protura priče u koje uvlači stanare doma, neka mu služi na čast. Ovdje je 400 mladih ljudi pod krovom koji su ovdje da uče. Osim toga, ilegalan ulazak je nemoguć. Imamo video nadzor, a svako ko hoće da uđe u Dom mora biti evidentiran, i mora mu biti upisan broj lične karte", kaže direktor doma u Nikšiću.

izvor: Dnevne novine

Portal Analitika