Politika

Odbor sjutra o skidanju imuniteta

Administrativni odbor razmatraće sjutra zahtjev Tužilaštva za davanje odobrenja za pokretanje krivičnog postupka protiv poslanika Demokratskog fronta Slavena Radunovića, Andrije Mandića i Milana Kneževića.
Odbor sjutra o skidanju imuniteta
Portal AnalitikaIzvor

Više državno tužilaštvo traži skidanje imuniteta Mandiću i Radunoviću zbog sumnje da su pozivali na nasilnu promjenu ustavnog uređenja na protestu 24. oktobra ispred zgrade crnogorskog parlamenta.

Osnovno državno tužilaštvo traži skidanje imuniteta Kneževiću zbog sumnji da je napao službeno lice tokom protesta u Podgorici.

Tužilaštvo je 30. oktobra podnijelo zahtjev za skidanje imuniteta, odnosno odobrenje za krivično gonjenje Mandića, Radunovića i Kneževića.

Predsjednik Skupštine Ranko Krivokapić je, nakon dobijanja te inicijative, u skladu sa svojim ovlašćenjima, tražio od Tužilaštva dodatno obrazloženje kako bi poslanici imali više elemenata za donošenje odluke.

Tužilaštvo je nakon toga dostavilo nalaze koji su poslužili kao činjenični osnov za traženje odobrenja za krivično gonjenje poslanika.

Ranije su poslanici Socijaldemokratske Crne Gore (SD) Mićo Orlandić i Damir Šehović najavili da će podržati zahtjeve tužilaštva i glasaće za skidanje imuniteta poslanicima DF-a. To su najavili i poslanici DPS-a, manjinske parije, a takvu mogućnost nagovijestio je lider Pozitivne Darko Pajović. Nije poznato kako će glasati poslanici SDP-a. S druge strane za skidanje imuniteta neće glasati poslanici DEMOS-a i SNP-a.

O skidanju imuniteta poslanicima raspravlja Administrativni odbor, nakon čega daje predlog plenumu, koji donosi konačnu odluku.

Administrativni odbor ima 13 članova.

Portal Analitika