Svijet

Mijanmar: Završeno glasanje na istorijskim izborima

Birališta za istorijske parlamentarne izbore u Mjanmaru danas su zatvorena, a diplomate i posmatrači ocijenili su da je glasanje uglavom proteklo u mirnoj i poštenoj atmosferi.
Mijanmar: Završeno glasanje na istorijskim izborima
Portal AnalitikaIzvor

Nema izvještaja o neredima ili izbornoj krađi, samo solidan odziv raspoloženog i informisanog biračkog tijela, prenio je Rojters.

AFP navodi da je, prema prvim podacima, odziv bio oko 80 odsto. Objavljivanje prvih rezultata izbora očekuje se sjutra.

Na biralištima je bilo uzvika oduševljenja građana, koji su podizali prste obojene mastilom u vazduh, kako bi pokazali da su glasali, a liderka opozicije Aung San Su Chi obišla je više biračkih mjesta u svojoj izbornoj jedinici, blizu Jangona.

Sjenku na slavljeničko raspoloženje donekle je bacilo otkazivanje izbora na područjima pogođenim etničkim nasiljem, zbog čega je, kako su naveli aktivisti, oko četiri miliona ljudi bilo spriječeno da glasa.

U Mandaleju je,takođe, oko 100 ljud bilo spriječeno da glasa, pa su im imena naknadno dodata na birački spisak, a na nekim mjestima, zbog propusta u biračkim spiskovima, pojedini građani nijesu mogli da glasaju.

Današnji izbori, kako ocjenjuju zapadne agencije, mogli bi da označe pobedu demokratske opozicije i kraj čvrste vojne kontrole vlasti u toj zemlji.

Jedan od birača, 73-godišnji ljekar iz Jangona, rekao je da su izbori možda doveli Mjamar na prekretnicu, ali je dodao da nije siguran da li će generali prihvati izborne rezultate.

Na izborima u Mjamaru, bivšoj Burmi, kandidovala se 91 stranka, ali se glavna bitka očekuje između Nacionalnog saveza za demokratiju, koju predvodi nobelovka Su Chi, i stranke Jedinstvo, solidarnost, razvoj, koju podržava vojska.

Izbori se smatraju testom koliko će popustiti kontrola armije nad civilnom vlašću i omogućiti tranziciju Mjamnara, bivše Burme, ka većoj demokratiji, navodi AP.

Od oko 52 miliona građana Mjanmara, pravo glasa imalo je 30 miliona.

 

MINA

Portal Analitika