Region

U Hrvatskoj otvorena birališta

U Hrvatskoj su jutros otvorena birališta za parlamentarne izbore koji su u javnosti ocijenjeni kao najneizvjesniji dosad, jer se procjenjuje da niko neće osvojiti većinu potrebnu za formiranje vlade.
U Hrvatskoj otvorena birališta
Ana Popović
Ana PopovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

Birališta su otvorena od 7 do 19, a prve nezvanične rezultate Državna izborna komisija objaviće oko 22 sata, i to na osnovu oko 15 odsto obrađenih glasova. Prve izlazne ankete tri nacionalne televizije najavile su već po zatvaranju birališta u 19 sati.

Pravo glasa na osmim parlamentarnim izborima od samostalnosti ima oko 3, 8 miliona birača, koji mogu da glasaju na oko 7.000 biračkih mjesta u zemlji i u inostranstvu, gdje je glasanje počelo u subotu.

U inostranstvu, u 48 država, za izbore se registrovalo oko 36.000 hrvatskih državljana bez prebivališta u Hrvatskoj, najviše u BiH (21.600) i Njemačkoj (5.900).

Za praćenje izbora registrovano je oko 13.350 posmatrača.

Za ulazak u parlament bori se 166 lista, na kojima je više od 2.300 kandidata. Među listama je 161 stranačka i pet nezavisnih. Bira se 151 poslanik u Saboru na mandat od četiri godine. Po 14 poslanika bira se u deset izbornih jedinica, a tri poslanika bira dijaspora u posebnoj, 11. izbornoj jedinici.

Pripadnici nacionalnih manjina biraju ukupno osam poslanika, od kojih najmanje tri mjesta pripadaju srpskoj nacionalnoj manjini. Manjine mogu da glasaju ili u 12. izbornoj jedinici, ili po mjestu prebivališta u nekoj od deset izbornih jedinica za opšte liste.

Uz liste, birači mogu da zaokruže i svog kandidata sa liste za koju su glasali, što je novina na izborima. Kandidat koji osvoji više od deset odsto glasova birača ima prednost za ulazak u parlament bez obzira na to koji je na listi.

Građani odlučuju o tome hoće li vladu ponovo sastaviti koalicija na čelu sa Socijaldemokratskom partijom (SDP) premijera Zorana Milanovića ili će, poslije četiri godine vlasti lijevog centra, zemlja krenuti udesno predvođena Hrvatskom demokratskom zajednicom (HDZ) Tomislava Karamarka.

Ankete pokazuju da vlada neće biti moguća bez postizbornih koalicija. Za sastavljanje vlade potrebno je 76 glasova poslanika u parlamentu, a vodeće koalicije okupljene oko SDP i HDZ, prema anketama, mogle bi da osvoje po 60 mandata.

Beta 

Portal Analitika