Zanimljivosti

Infracrveni skener na tragu rješenja misterije Tutankamonove grobnice

Infracrveni skener pokazao je da je moguće da se iza grobnice faraona Tutankamona nalazi skrivena prostorija, saopštilo je egipatsko Ministarstvo antikviteta, prenose svjetske agencije.
Infracrveni skener na tragu rješenja misterije Tutankamonove grobnice
Ana Popović
Ana PopovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

Kako prenosi Independent, ovo otkriće bi moglo da potvrdi teoriju britanskog arheologa da je tu sahranjena kraljica Nefertiti, ili neki drugi egipatski vladar.

Ministar antikviteta Manduh el Damati je rekao da su preliminarne analize pokazale da dio sjevernog zida grobnice ima drugačiju temperaturu, a jedan od mogućih razloga za to jeste postojanje skrivenog prolaza iza zida.

Ugledni britanski arheolog Nikolas Rivs objavio je ove godine rad u kome tvrdi da grobnica faraona ima dva prolaza, koja su zamalterisana i perfarbana. On smatra da prolazi pokazuju da je grobnica napravljena za kraljicu Nefertiti, ali su je zbog Tutankamonove smrti sveštenici otvorili 10 godina kasnije, jer mauzolej mladog faraona još nije bio sagrađen.

Ministar Manduh el Damat, međutim, kaže da bi u skrivenoj prostoriji mogla da se nalazi Kija, supruga faraona Ehnatona. Kako je dodao, biće sproveden niz eksperimenata da bi se bliže ispitale oblasti čija se temperature razlikuje. Ispitivanje će trajati sedam dana, možda i više, dodao je ministar.

Portal Analitika