Društvo

MITROVIĆ: Očekuju nas češći vremenski ekstremi

Globalno otopljavanje pokazalo je minule decenije kakve efekte proizvodi na klimu i kakve srazmjere taj uticaj može da poprimi u budućnosti: ekstremne promjene vremena, smanjenje učestalih ravnomjernih padavina i povećanje broja olujnih nepogoda sa poplavama…
MITROVIĆ: Očekuju nas češći vremenski ekstremi
Ana Popović
Ana PopovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

Taj trend ne može zaobići ni područje Evrope, pa ni Crne Gore ocjenjuje direktor Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju Luka Mitrović u razgovoru za Pobjedu. On podsjeća da su već od devedesetih godina prošlog vijeka meteorolozi primijetili da klima postaje toplija u Crnoj Gori i to naročito u sjevernom planinskom regionu.

- Dekada 2001-2010 je bila najtoplija dekada od početka mjerenja (od 1949. god, a najveće promjene temperature, odnosno povećanje, u tom periodu osmotrene su u sjevernom planinskom regionu za 1,4 stepena i regionu Primorja za 1.3) - navodi Mitrović.

On, međutim, precizira da za sada nema jasnih signala o promjeni ukupne količine padavina, osim većeg i češćeg intenziteta padavina.

- Temperatura površine mora raste za oko 0.02 stepena godišnje. Najviša srednja godišnja temperatura površine mora iznosila je 18,3 stepena u prvoj deceniji 21. vijeka i nivo mora je u porastu za posmatrani period, sa malim oscilacijama od godine do godine - kaže Mitrović.

Kako kaže, ove pojave su dio globalnog procesa i treba ih u tom kontekstu posmatrati.

Nestaju li godišnja doba: I pored ovih kolebanja, kao i činjenice da je već danima u novembru u Podgorici i na Primorju tempratura iznad 20 podioka, Mitrović ističe da se ne može baš govoriti o nestajanju godišnjih doba, već je riječ o sezonskom uticaju globalnih efekata, poput El Ninja, na temperature.

- Još je rano govoriti da godišnja doba nestaju. Evidentne su anomalije i varijabilnosti klimatskog sistema koje se ogledaju kroz veće temperature vazduha, nagle promjene vremena, jači intenzitet padavina, jače ciklonske aktivnosti i olujne vjetrove itd. Ipak, za sada svako od godišnjih doba je zadržalo svoje osnovne karakteristike vremena. Manje je stabilnog vremena, nagle su promjene vrijednosti osnovnih klimatskih elemenata tokom svih godišnjih doba. Generalno, kalendarski se, veoma često, ne poklapaju vremenska stanja sa glavnim karakteristkama vremena pojedinih godišnjih doba. To ne znači da su "nestala" godišnja doba. Naprotiv, osnovni astronomsko-matematički faktori su i dalje osnovna odrednica početka pojedinih godišnjih doba (ravnodnevnice, kratkodnevnica i dugodnevnica) koja se tiču upadnog ugla sunčevih zraka na ekvator, povratnike i polarnice i tačnog vremena početka svih godišnjih doba - smatra Mitrović.

Opširnije čitajte u Pobjedi…

Portal Analitika