NATO

NEMET: Izvještaj EK će sve ubijediti da Crna Gora zaslužuje poziv

Geostrateški zapadni Balkan je veoma važan i Rusiji i ova država smatra da ima istorijsko pravo da bude prisutna na ovoj teritoriji i da tu održi svoj uticaj. NATO pozivom Crnoj Gori učvršćuje poziciju Crne Gore. Znači, sada geopolitički momenat ide naruku proširenju Alijanse i ja ne vidim nikakve prepreke - poručuje u intervjuu Pobjedi predsjednik Odbora za međunarodne odnose parlamenta Mađarske Žolt Nemet.
NEMET: Izvještaj EK će sve ubijediti da Crna Gora zaslužuje poziv
Ana Popović
Ana PopovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

On ističe da će NATO pozivom Crnoj Gori pokazati da je primio državu koja je ispunila standarde i dokazati kao organizacija kredibilnost procesa proširenja.

Na pitanje postoji li konsenzus članica Alijanse za odluku o pozivu Crnoj Gori 1. decembra, Nemet kaže:

- Mnogo je argumenata koji su na strani Crne Gore i mislim da sve članice to vide. Glavni razlog da podržimo Crnu Goru je taj što je ste ispunili svoje zadatke. Odavno nije bilo proširenja i NATO želi jakim kandidatom da pokaže drugim budućim članicama da se progres u reformama nagrađuje. NATO će pozivom Crnoj Gori pokazati da je primio državu koja je ispunila standard i dokazati kao organizacija kredibilnost procesa proširenja. Geostrateški zapadni Balkan je veoma važan i Rusiji i ova država smatra da ima istorijsko pravo da bude prisutna na ovoj teritoriji i da tu održi svoj uticaj. NATO pozivom Crnoj Gori učvršćuje poziciju Crne Gore.

Znači, sada geopolitički momenat ide naruku proširenju Alijanse i ja ne vidim nikakve prepreke. Žao mi je što će sada biti pozvana samo Crna Gora, bilo bi bolje za stabilnost regiona da se pozove još jedna ili dvije zemlje, poput Makedonije i Bosne i Hercegovine, ali do toga neće doći. Makedonija je spremna za NATO, ali ima problem oko imena sa Grčkom. BiH, nazalost, još nije spremna. Ono što je i veoma važno za naredni period je da se u Crnoj Gori nastave debate u insitucijama i razlike prevazilaze na politički zreo način - kazao je Nemet.

Opširnije čitajte u Pobjedi…

Portal Analitika