Svijet

Incidenti na skupu protiv izbjeglica u Njemačkoj

Najmanje deset osoba privredeno je večeras u Berlinu poslije skupa protiv prijema izbjeglica u Njemačkoj u organizaciji njemačke antievropske i populističke stranke Alternativa za Njemačku (AfD).
Incidenti na skupu protiv izbjeglica u Njemačkoj
Kristina Ćetković
Kristina ĆetkovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

Agencija Frans pres javila je na licu mjesta da su incidenti između policije i demonstranata izbili poslije skupa i da je jedan policajac lakše povrijeđen.

Okupljeni su nosili plakate "Azil ima granice" i "Crveni karton Angeli Merkel", navela je policija i dodala da se okupilo oko 3.500 ljudi.

U isto vrijeme u Berlinu je održano pet manjih skupova u znak solidarnosti izbjeglicama. Njemačka očekuje da će broj izbjeglica premašiti ranije predviđeni broj od 800.000 ljudi do kraja godine.

AfD je mala stranka koja uživa popularnost između šest i sedam odsto građana. Ta stranka kritikuje politiku njemačke kancelarke Angele Merkel zbog otvaranja granica izbjeglicama.

Ta stranka je početkom oktobra krivičnu prijavu protiv Angele Merkel zbog "trgovine ljudima" zbog otvaranja granica za nekoliko stotina hiljada izbjeglica.

"Angela Merkel je svojom politikom otvaranja granica prekršila član 96 o trgovini ljudima krivičnog zakona koji predviđa zatvor do pet godina ili novčanu kaznu", izjavio je tada Frans presu portparol stranke Kristijan Lit.

Lit je rekao da njemački građani treba da se zapitaju da li je u njihovom interesu da žive u zemlji s nekontrolisanom imigracijom.

Izvor i foto: novimagazin.rs

Portal Analitika