Zabava

Tajni pregovori o ukidanju rijalitija

Čelnici tri srbijanske nacionalne televizije - „Pink”, „Prva” i „Hepi” - pregovarali su nedavno o ukidanju rijaliti TV programa tipa „Farma”, „Parovi” i „Veliki brat”, saznaje „Blic”.
Tajni pregovori o ukidanju rijalitija
Kristina Ćetković
Kristina ĆetkovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

Za ukidanje rijalitija na tajnom sastanku održanom u kancelariji Željka Mitrovića, vlasnika „Pinka”, bili su Mitrović i Manja Grčić, direktor operacija „Antena grupe”, vlasnika „Prve” i B92, za Srbiju i Crnu Goru. Protiv je bio samo Predrag Ranković Peconi, vlasnik „Hepija”.

Poslije dugih pregovora i ubjeđivanja, Peconi nije popustio i poručio je: „Vidimo se u septembru 2016”, do kada planira da emituje „Parove”. I pošto „Pink” i „Antena” nemaju namjeru da sami ukinu rijalitije i časte Peconija TV rejtinzima, tri TV magnata su se rastala bez dogovora.

Zašto uopšte „Pink” i „Antena” hoće da ukinu veoma gledane rijaliti programe?

Odgovor leži u ekonomiji medija i stanju na tržištu.

Troškovi produkcije rijalitija nisu mali, a oglašivači izbjegavaju ove programe jer su, iako gledani, ogrezli u golotinji, svađama, pa i otvorenom nasilju.

Da li biste vi vaš proizvod reklamirali između Kristijanovih psovki, Stanijine zadnjice i Ekremovih pijanih priča?

S druge strane, oglašivači traže tzv. bezbjedan sadržaj, odnosno pristojan program bez prostakluka uz koji je bezbjedno plasirati promotivnu video-poruku.

Sve više ga nalaze i na internet portalima - ubjedljivo najposjećeniji srpski sajt Blic.rs je samo u ovoj godini osam puta uvećao produkciju bezbjednog video-sadržaja.

Zanimljiv je to paradoks: upravo tržište, toliko prezreno što utiče na hiperprodukciju rijalitija „jer narod to traži”, sada utiče na TV stanice da skinu nogu sa rijaliti gasa i okrenu se proizvodnji normalnog programa!

Ukratko, „Pinku” i „Anteni” će s odlaskom rijalitija na zaslužen odmor profiti zapravo, skočiti! Pogotovo svrbe dlanovi Željka Mitrovića.

Vlasnik „Pinka” polaže nade u nekoliko novih, bezbjednih TV šoua koje je predstavio na festivalu u Kanu, a za koje sada nema prostora u programu jer je „Farma” sveprisutna, a ne želi da je ukine i prepusti gledanost Peconijevim „Parovima”.

A zašto onda „Hepi” televizija neće ni da čuje za ukidanje „Parova”?

Za razliku od „Pinka” i „Antene”, „Hepi” televizija još nema tu produkcijsku moć za kreiranje zahtjevnijih šou-emisija sa bezbjednim sadržajem. Zato su Peconiju „Parovi” odlično oružje da se po rejtingu vine u vrh, na šta u vrijeme rijaliti zatišja ne bi mogao ni da pomisli. S druge strane, Peconi ima još jednu korist jer u „Parovima” reklamira niz proizvoda drugih firmi u njegovom vlasništvu.

Izvor i foto: blic.rs

Portal Analitika