Politika

DEMOKRATE: Politički neutralna izvršna vlast za izlazak iz krize

Demokratska Crna Gora predstavila je danas Plan za izlazak iz krize u kojoj se, kako ocjenjuju, nalazi Crna Gora. Plan, između ostalog, sadrži predlog za donošenje posebnog Zakona (Lex Specialis) o kontroli ostvarivanja sloboda i prava građana na izborima u Crnoj Gori u 2016. godini, kao i koncept nestranačke vlade.
DEMOKRATE: Politički neutralna izvršna vlast za izlazak iz krize
Kristina Ćetković
Kristina ĆetkovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

Lex Specialis, kako su pojasnili, sadržao bi rješenja i mehanizme kontrole potpunog poštovanja izbornog zakonodavstva, obrazovanja autoritativnog tijela, koje bi imalo ovlašćenja da najhitnije postupa po svim pritužbama za zloupotrebu državnih resursa u izbornoj kampanji i povredu izbornih prava.

Demokrate su najavile da će dostaviti tekst tog zakona.

“Imajući u vidu društvene potrebe za formiranjem politički neutralne izvršne vlasti u periodu prevazilaženja krize i pripreme slobodnih, poštenih i demokratskih izbora,  mišljenja smo da je koncept nestranačke vlade optimalan politički aranžman za prevazilaženje složene krize u Crnoj Gori”, navodi se u Planu Demokrata.

Nestranačka vlada je prelazna vlada čiji madat kratko traje, odnosno čiji bi mandat bio do kraja vezan za mandat postojećeg parlamentarnog saziva, odnosno do izbora Vlade nakon narednih parlamentarnih izbora, pojasnile su Demokrate.

Ta partija se zalaže za organizovanje sastanka na koji bi bili pozvani predstavnici svih političkih subjekata u Crnoj Gori koji imaju poslanike u Skupštini. Na tom sastanku, kako navode, postigao bi se i dogovor da se pozove Evropska komisija, koja bi, po mišljenju Demokrata, “pružila dobre usluge Crnoj Gori”.

Procjenjuju da je potrebno vrijeme za postizanje političkog dogovora do kraja 2015.

Portal Analitika