Politika

Sloboda traži ljude: Mladi skupljaju potpise za smjenu Stojanovića i Konjevića

Mladi okupljeni oko organizacije 'Sloboda Traži Ljude' danas su pokrenuli inicijativu za smjenu direktora Uprave policije Slavka Stojanovića i ministra unutrašnjih poslova Raška Konjevića zbog policijske brutalnosti, zloupotrebe službenog ovlašćenja i ugrožavanja života i zdravlja većeg broja građana.
Sloboda traži ljude: Mladi skupljaju potpise za smjenu Stojanovića i Konjevića
Portal AnalitikaIzvor

Oni su današnjim performansom krenuli sa peticijom podrške potpisa za smjenu Konjevića i Stojanovića, a takođe su kroz izložbu fotografija na kojima se nalaze povrijeđeni građani koji su bili žrtve policijske brutalnosti tokom mirnih građanskih protesta podsjetili crnogorsku javnost zašto su Konjević i Stojanović odgovorni za prethodna dešavanja.

Predstavnici mladih okupljenih oko organizacije Sloboda Traži Ljude, Nikola Bajčetić i Nikola Jovanović su tom prilikom poručili sljedeće:

„Ovom inicijativom želimo da podsjetimo crnogorsku javnost da je ministar unutrašnjih poslova Raško Konjević i sam nedavno izjavio da ukoliko se utvrdi da je policija prekoračila svoja ovlašćenja, spreman je da podnese ostavku. Danas nakon svih dešavanja koje smo imali nakon protesta gdje je evidentno primijenjena policijka tortura prema građanima, jasno je da Ministar unutrašnjih poslova zajedno sa direktorom policije snosi najveću odgovornost za nezakonito postupanje. Upravo iz toga razloga smo i pokrenuli ovu inicijativu da uz podršku građana tražimo hitnu smjenu odgovornih lica“ kazao je Nikola Bajčetić koji je inače i sam jutra 17. oktobra bio žrtva policijske torture.

„Nakon svega , moramo konstatovati da je od strane policije došlo do kontinuiranog kršenja zakona i da je zloupotrebom Uprave policije u političke svrhe danas u Crnoj Gori suspendovano pravo na javno okupljanje.  Time je suštinski  poništeno pravo na slobodu izražavanja. U policijskim intervencijama 17. 18. I 24. oktobra  došlo je do nezakonite primjene sredstava prinude i do izazivanja stanja opšte opasnosti. Shodno Zakonu o unutrašnjim poslovima, odluku za primjenu sredstava prinude, posebno hemijskih sredstava donosi direktor UP uz saglasnost resornog  ministra , zbog čega su najodgvorniji za brojne zloupotrebe. Posebno je zabrinjavajuće brutalno postupanje određenih struktura policije koji su nakon završetka skupa 24. po ulicama Glavnog grada jurili nedužne građane i prema njima primjenjivali policijsku tortutu zbog čega je stvoren  ambijent velikog nepovjerenja građana u rad policije“  kazao je Nikola Jovanović.

Mladi će sjutra i preksjutra u Hercegovačkoj ulici nastaviti sa svojim performansom i prikupljanjem potpisa za peticiju u periodu od 11 do 14 časova, a uskoro će na portalu www.slobodatrazi.me biti dostupna i online peticija.

Portal Analitika