Abiznis

EK: Rast crnogorskog BDP-a četiri odsto zahvaljujući auto-putu i turizmu

Evropska komisija (EK), u novim jesenjim ekonomskim prognozama, za ovu godinu predviđa rast crnogorske ekonomije od četiri odsto, čemu je doprinio snažan porast u turizmu, početak radova na auto-putu i dva velika turistička kompleksa u posljednjem ovogodišnjem kvartalu.
EK: Rast crnogorskog BDP-a četiri odsto zahvaljujući auto-putu i turizmu
Portal AnalitikaIzvor

Za narednu godinu procjenjuje se da će crnogorski bruto domaći proizvod (BDP) porasti 4,1 odsto, a u 2017. četiri odsto, pišu Vijesti.

Deficit budžeta u osam mjeseci iznosi 5,4 odsto BDP-a, a javni dug 60,3 odsto BDP-a, dok će na kraju godine dostići 61,3 odsto. Procjena EK je da će se u naredne dvije godine deficit budžeta smanjivati, dok će javni dug rasti zbog gradnje autoputa.

EK je u prognozama ocijenila da će izgradnju autoputa u Crnoj Gori suziti fiskalni prostor za narednih nekoliko godina i može zahtijevati mjere fiskalne konsolidacije.

EK je ukazala da glavni rizici za ekonomiju Crne Gore proizilaze iz slabljenja eksterne tražnje i pada cijena metala i električne energije za izvoz, a poseban fiskalni rizik može biti moguće prekoračenje troškova autoputa ili povećanje budžetske potrošnje prije izbora predviđenih za proljeće naredne godine.

"Kursni rizik u vezi sa kreditom za autoput u dolarima izgleda mali, sve dok jači dolar podržava kupovnu sposobnost kredita, a Vlada bi mogla razmotriti mogućnost uzimanja kursnog osiguranja", navodi se u izvještaju.

Iz EK su naveli da će se očekivano povećanje u akumulaciji kapitala i mala diverzifikacija privrede Crne Gore odraziti na povećanje trgovinskog deficita u narednoj godini, a broj turista prije završetka novih hotelskih kapaciteta u 2017. godini teško će rasti. Takođe, predviđeni rast broja stranih radnika vjerovatno će povećati odliv prihoda, pogoršavajući deficit tekućeg računa.

(Mina biznis)

Portal Analitika