Abiznis

Na izgradnji auto-puta angažovano 20 crnogorskih firmi

Na izgradnji auto-puta Bar – Boljare angažovano je 20 podizvođača i svi su domaći, odnosno iz Crne Gore, saopšteno je iz Ministarstva saobraćaja i pomorstva.
Na izgradnji auto-puta angažovano 20 crnogorskih firmi
Portal AnalitikaIzvor

Saglasnost Ministarstva saobraćaja za angažovanje na auto-putu do sada su dobili Geo Max, Inter projekt i Entasis, Institut sigurnost, Geoprojekt, Hidricop, Gratom, Beton Montenegro, Bemax, Montenegropetrol, Cijevna komerc, Čelebić, Toškovići, Indel inženjering, Civil enginer i Medix iz Podgorice, Ramel , Exploring i Ening iz Nikšića, Jawel iz Danilovgrada i Geotehna iz Bijeloga Polja.

Iz ministarstva su rekli Pobjedi da je podizvođačima do sada dodijeljeno oko 15 odsto ukupne ugovorene vrijednosti radova.

“U toku je pregovaranje i zaključivanje novih ugovora”, najavili su iz tog Vladinog resora.

Kineska korporacija za izgradnju puteva i mostova (CRBC) je pored podizvođača, angažovala i druga domaća preduzeća. Iz ministarstva su objasnili da su oni angažovani kao dobavljači usluge, špedicije, transport, kupovina materijala i opreme. To dodatno doprinosi povećanju budžetskog prihoda po osnovu realizacije ovog projekta.

U ministarstvu su podsjetili da izvođač radova definiše broj glavnih projekata koje će raditi.

“Zakonom o auto-putu definisana je primjena principa segmentacije na nivou idejnih i glavnih projekata za pojedine dionice, djelove i objekte koji predstavljaju jednu građevinsku i funkcionalnu cjelinu i principa faznosti u izradi idejnih i glavnih projekata. Na izvođaču radova je da definiše broj glavnih projekata koje će raditi”, naveli su iz ministarstva.

Oni su podsjetili da su radovi počeli 11. maja ove godine.

“Od tada počinje da teče ugovorom definisani rok od 48 mjeseci za realizaciju projekta. Kod dijela javnosti postoji nerazumijevanje jer se pod radovima podrazumijeva izrada glavnog projekta, izvođenje pripremnih radova i na kraju glavnih radova na samoj dionici auto-puta”, precizirali su iz ministarstva.

Izvođač radova trenutno, kako se dodaje, priprema glavni projekat i izvodi pripremne radova. A dinamiku radova sam određuje u skladu sa svojim programom radova.

Portal Analitika