Svijet

Zbog lažnih kreditnih kartica Europol uhapsio 130 osoba

Evropska policijska agencija Europol saopštila je danas da je više od 130 osoba uhapšeno u međunarodnoj akciji protiv kriminalaca koji su koristili ukradene ili lažne kreditne kartice za kupovinu avionskih karata.
Zbog lažnih kreditnih kartica Europol uhapsio 130 osoba
Portal AnalitikaIzvor

Kako se navodi u saopštenju te agencije, dvodnevna akcija je sprovedena na 109 aerodorma širom svijeta,  a u njoj je učestvovalo oko 35 aviokompanija i 32 zemlje. Identifikovano je oko 160 sumnjivih transakcija, dok su 133 osobe zadržane u pritvoru, prenosi AFP.

Operacija je bila usmjerena na kriminalce koji su osumnjičeni da su izvršili prevaru kupujući avionske karte na internetu upotrebom ukradenih ili lažnih podataka sa kreditnih kartica, dodaje Europol.

Internet je ubrzao širenje takvih zločina koji utiču na milione ljudi, navodi agencija i ističe da su finansijski gubici bankarskog sektora, avionske i turističke industrije, direktna posljedica toga.

Operacijom je, takođe, otkriveno kako je prevara pomoću kreditnih kartica povezana sa drugim oblicima ozbiljnih zločina poput trgovine drogom i ljudima. 

Velike kompanije kao što su Visa, MasterCard i AmerikanExpress sarađivale su sa nadležnima u policiji i na aerodromima tokom operacije. 

Portal Analitika