Svijet

Faraonov san: Sisi želi izgraditi novi glavni grad Egipta

Egipatske vlasti odlučile su u blizini Kaira, usred pustinje, izgraditi novi grad koji bi ubuduće trebao predstavljati glavni grad države. Prema mišljenju predsjednika Abdela Fattaha el-Sisija, sadašnji glavni grad nije dovoljno reprezentativan.
Faraonov san: Sisi želi izgraditi novi glavni grad Egipta
Portal AnalitikaIzvor

"Današnji Kairo je pretrpan, prebučan i zagađen, čime je izgubio čari koje su ga prije krasile. Tokom zime smog visi kao zavjesa s neba. Moramo stvoriti glavni grad čiji građani neće svako jutro kašljati", izjavili su iz službe za odnose s javnošću kabineta predsjednika Sisija.

Naime, investitori iz Zaljevskih zemalja, Saudijske Arabije i Kine već su dobili na uvid maketu budućeg izgleda grada. Prema mišljenju mnogih Novi Kairo podsjeća na Dubai, sa svojim neboderima, niskim stambenim građevinama, tržnim centrima i zelenim površinama, a najavljena je i gradnja aerodroma većeg od londonskog Heathrowa.
 

(Foto: EPA)"Na 700 kvadratnih kilometara naći će se ekološki samoodrživ grad, inovacijski centar s visokim kvalitetom života njegovih 5 miliona stanovnika", izjavili su iz kompanije koja je zadužena za planiranje novog glavnog grada.
 

Novi KairoNaime, Kario se suočava s konstatnim porastom broja stanovnika, a danas je jedan od najgušće naseljenih gradova na svijetu. Poređenja radi, 1960. godine u gradu je živjelo samo 3,5 miliona stanovnika, spram današnjih 18 miliona.

Pretpostavlja se da će u narednih 10-15 godina Kairo imati 40 miliona stanovnika.

klix.ba

Portal Analitika