Društvo

MINISTARSTVO ZDRAVLJA: Dan radona obilježava se sjutra

U Evropi će sjutra obilježen Dan radona, kako bi se što više građana upoznalo sa negativnim uticajem koji taj prirodni gas ima na čovjekovo zdravlje.
MINISTARSTVO ZDRAVLJA: Dan radona obilježava se sjutra
Portal AnalitikaIzvor

„Radon je radioaktivni gas, koji je prisutan uvijek i svuda u vazduhu koji udišemo. Povećanjem njegove koncentracije u vazduhu, kao i dužem boravku u takvim prostorima, povećava se i rizik po zdravlje“, saopšteno je iz Ministarstva zdravlja.

Kako navode, koncentracija radona u vazduhu na otvorenom prostoru je svuda toliko niska da je bezopasna po zdravlje. „Međutim, u unutrašnjosti kuće, zavisno od njene konstrukcije, materijala od kojeg je napravljena, ali i naših navika, nivo radona u vazduhu može biti znatno povećan iznad prirodnog“.

„Količina radona u stambenim zgradama, može da se smanji, uz relativno mala ulaganja, zatvaranjem pukotina u temeljima zgrada, podovima i zidovima i boljom ventilacijom”, poručeno je iz Ministarstva.

Ministarstvo zdravlja, kao partnerska institucija u Nacionalnom projektu „Mapiranje radona u Crnoj Gori i unapređenje nacionalnog sistema zaštite od radona“, dalo je veliki doprinos u ostvarivanju zajedničkih mjera i aktivnosti u realizaciji projekta u ovoj oblasti.

Projekat su izradile Ministarstvo održivog razvoja i turizma, Agencija za zaštitu životne sredine, kao i Crnogorska akademija nauka i umjetnosti, a podržala Međunarodna agencija za atomsku energiju i Vlada Crne Gore.

„Aktivno smo participirali u radu posebnog Tima za izradu pravnog i strateškog okvira za zaštitu od radona, a preko javnih zdravstvenih ustanova omogućena je potpuna animacija ciljnih grupa odnosno aktivnih učesnika ovog projekta, koji su u većini opština Crne Gore obezbijedili prisustvo ljekara I medicinskog osoblja iz lokalnih bolnica i domova zdravlja“, saopšteno je iz Ministarstva.

Kako navode, flajere o radonu, čiju je izradu finansirao OEBS, Ministarstvo zdravlja distribuiralo je svim bolnicama i domovima zdravlja u Crnoj Gori, koji su dalje proslijeđivani izabranim ljekarima.

„U toku je postupak konsultovanja javnosti na radnu verziju Zakona o vodama za ljudsku upotrebu, koji je usaglašen sa Direktivom 98/83 I Direktivom 2013/51. Ova materija se po prvi put uređuje zakonom, u nastojanju da se građanima obezbijedi zdrava i čista voda za upotrebu, a jedan od parametara koji će se pratiti je i nivo radona u vodi“, rekli su iz Ministarstva.

U obezbjeđivanju vode, koja zadovoljava te karakteristike, propisani su parametri vrijednosti za usaglašavanje zdravstvene ispravnosti vode, uslovi i obaveze pravnih lica koja vrše javno vodosnabdijevanje, kao i monitoring kvaliteta vode za upotrebu, a sve u interesu zaštite zdravlja ljudi.

„Takođe, donošenjem ovog zakona izvršiće se i harmonizacija sa direktivama EU, koje uređuje kvalitet vode za ljudsku upotrebu“, zaključuje se u saopštenju Ministarstva.

Mina,rtcg.me

Portal Analitika