Društvo

Obezbijediti Ulcinjanima ispravnu vodu za piće

Opštinski odbor Pozitivne Crne Gore u Ulcinju pozvao je nadležne da obezbijede da se voda za piće građanima te opštine doprema iz Regionalnog vodovoda, dok Institut za javno zdravlje ne utvrdi potpunu ispravnost one sa lokalnih izvorišta.
Obezbijediti Ulcinjanima ispravnu vodu za piće
Portal AnalitikaIzvor

Predsjednik ulcinjskog odbora Pozitivne, Fuad Lamežević, kazao je da građani Ulcinja duže od mjesec koriste vodu sa ulcinjskih izvorišta sa povećanom količinom mangana koji, prema tvrdnjama stručnjaka, mogu imati teške posljedice po zdravlje ljudi.

“Pozitivna je i ranije ukazivala na probleme u ulcinjskom Vodovodu, ukazujući na dotrajale i zastarjele filtere za vodu, koji su zbog neodgovornog ponašanja nadležnih doveli do ovakve situacije”, kazao je Lamežević.

On je naveo da dodatno zabrinjava što, i pored činjenice da je Institut za javno zdravlje upozoravao na osnovu analiza da voda za piće sadrži mnogo veću količinu mangana od dozvoljene, niko od čelnika Vodovoda nije na to upozorio građane.

“Jedino što za sada imamo je dopisivanje ulcinjskog sa Regionalnim vodovodom o tome da li je cijena vode Regionalnog viša ili niža od cijene vode sa domaćih izvorišta, a koju u krajnjem plaćaju građani Ulcinja preko ne tako niskih računa”, naveo je Lamežević.

On je dodao da Pozitivnu i Ulcinjane više brine što niko od nadležnih inspekcijskih organa nije preduzeo adekvatne i zakonom predviđene mjere, kako bi se problem neipravnosti vode za piće riješio.

“Zato pozivamo nadležne, prvenstveno sanitarnu inspekciju, da reaguje u ovom slučaju, kao i čelnike gradskog i Regionalnog vodovoda, da nađu rješenje da se voda za piće doprema građanima iz Regionalnog vodovoda koja je po svim analizama visokog kvaliteta, dok Institut za javno zdravlje ne utvrdi potpunu ispravnost vode sa izvorišta”, zaključio je Lamežević.

Portal Analitika