NATO

Radović: Članstvo u NATO-u pored bezbjednosti donosi i niz drugih benefita

Svjedoci smo da se ove jeseni dešavaju neke neobične pojave. Jedna od njih je i želja da se vlast mijenja sa ulice u jesen. Obično su to proljećne pojave. Mada, ako znamo da Crnu Goru prvog decembra očekuje još jedan veliki uspjeh u međunarodnoj politici, koji dodatno potvrđuje njenu nezavisnost, demokratski kapacitet, ekonomsku stabilnost i ustavnopravni poredak, onda se ne treba čuditi zašto su se baš sada probudili neki od političkih recediva iz ne tako daleke nam prošlosti – saopštio je predsjednik OO DPS Herceg Novi Slobodan Krušo Radović.
Radović: Članstvo u NATO-u pored bezbjednosti donosi i niz drugih benefita
Portal AnalitikaIzvor

Radović je kazao da roditelji djecu uče da uvijek teže da budu dio društva onih koji su dobri – najbolji. Isto to pravilo se, dodaje on, primjenjuje i u težnji Crne Gore da se integriše u društvo najrazvijenijih demokratija, koje bez izuzetka, u svim segmentima, obezbjeđuju visok kvalitet života svojim građanima.

Od trenutka kada je crnogorsko rukovodstvo kao jedan od prioritetnih ciljeva u međunarodnoj politici, postavilo evroatlanske integracije, do momenta dobijanja poziva za učlanjenje u NATO, prema riječima Radovića, uslijedio je naporan rad, od globalnog, preko nacionalnog do institucionalnog nivoa. Prema njegovom mišljenju, jedan od najtežih zadataka na tom putu bio je kreiranje odnosa javnosti po ovom pitanju.

„Demokratska partija socijalista Crne Gore se i ovaj put osjetila pozvanom da kao najveći i najodgovorniji politički subjekat u državi preuzme zahtjevno istorijsko breme usmjeravanja državne politike. Organizovan je čitav niz tribina, okruglih stolova i drugih manifestacija, koje su imale za cilju upoznavanje javnosti sa vrijednostima koje će Crnoj Gori donijeti učlanjenje u NATO. Iskustvo iz tog perioda nam govori da građani nisu bili upoznati sa benefitima koje ove integracije donose“, istakao je on

Radović napominje da će pored bezbjednosnog aspekta, učlanjenje Crne Gore u NATO donijeti i rast investicija, pogotovo iz najrazvijenijih zemalja. Za mlade se, kako objašnjavao on, otvara čitav niz mogućnosti od stipendiranja do učestvovanja u raznim međunarodnim naučnim projektima. U oblasti ekologije, kroz saradnju unutar saveza, Crna Gora može obezbjediti niz povoljnosti u cilju unapređenja stanja okoline. Zdravstvena zaštita građana se, dodaje Radović, podiže na viši nivo, pogotovo u odnosu na globalne prijetnje poput raznih epidemija i sl.

„Iskorišćenost turističkih kapaciteta raste, kako zahvaljujući većem osjećaju bezbjednosti uz rast emitivnog tržišta na zemlje saveznice. Od velikog značaja je i mogućnost plasmana prehrambenih artikala proizvedenih u Crnoj Gori u skladu sa zahtjevima i standardima NATO-a. Generalno, pristupanje NATO-u Crnoj Gori pored bezbjedonosnog, donosi i čitav niz drugih prednosti, koje će obezbjediti ekonomsku stabilnost i ukupnu održivost nacionalne ekonomije“, poručuje Radović.

Prema njegovim riječima, zahvaljujući kvalitetnom radu u prethodnom periodu, koji je donio napredak prepoznat i pohvaljen od svih relevantnih međunarodnih subjekata zaduženih za ocjenu istih, stav crnogorske javnosti se u odnosu na članstvo značajno promjenio i danas većinska Crna Gora želi i očekuje učlanjenje naše države u NATO savez.

„ Za očekivati je da će Crna Gora u decembru dobiti pozivnicu da se priključi društvu najboljih, te da će nakon toga i građani Crne Gore imati priliku da, bilo preko svojih političkih predstavnika u parlamentu ili direktno, iskažu svoju većinsku podršku državnoj politici Crne Gore u nastavku integracionih procesa“ zaključio je predsjednik OO DPS Herceg Novi.

Portal Analitika