Društvo

Otvara se Centar za kineske studije i evro-azijske integracije u Crnoj Gori

Asocijacija kinesko-crnogorskog Društva prijateljstva danas je sa Šangajskim Institutom za međunarodne studije potpisala Sporazum o saradnji, kojim su definisana tri projekta na kojem će se raditi: podrška SIIS otvaranju i naučnom dijelu programa “Kineske Kulturne Palate” u Podgorici, promociji mehanizma “16+1” u okviru inicijative “The Belt One Road” i najvažniji uspostavljanje “Koordinacionog centra za Pomorstvo u okviru mehanizma “16+1” u Crnoj Gori.
Otvara se Centar za kineske studije i evro-azijske integracije u Crnoj Gori
Portal AnalitikaIzvor

Protokol je potpisao predsjednik Samir Hadžić, ističući da je riječ o jako bitnom sporazumu, čak i od istorijske važnosti.

“Šangajski institut za međunarodne studije je pozicioniran u 10 najboljih u svijetu. Pregovori su trajali od 2015-te i konačno smo usaglasili sporazum i izgradili povjerenje” , kazao je Hadžić nagalašavajući da je Sporazum od većeg značaja za državu nego samu Asocijaciju prijateljstva.

Prema njegovim riječima, Mađarska je na sličan način postavila Koordinacioni centar za turizam u Budimpešti.

“S obzirom da premijer Đukanović učestvuje u drugoj polovini novembra na Samitu “16+1” koji se održava blizu Šangaja prezentovaćemo mu ovu ideju i dostaviti sporazum zatražiti da je i sa njegove pozicije predstavi”,rekao je Hadžić.

U organizaciji “Šangajskog Instituta za međunarodne studije” i “Pathfinder fondacije”, u Šangaju se održava takođe Konferencija posvećena Pomorskom putu svile kao novom strateškom projektu povezivanja Kine i Zapadne Evrope, u cilju podsticanja Evro-Azijskih Integracija.

Odmah nakon konferencije slijedi Samit Lidera zemlja 16+1 u organizaciji kineskog Ministarstva spoljnih poslova, čiji je domaćin zamjenik ministra i generalni direktor direktorata za Evropu.

Na oba skupa iz Crne Gore učestvuje Asocijacija crnogorsko kineskog Društva prijateljstva.

Portal Analitika