Društvo

Predstavnici Ministarstva kulture na 38. Generalnoj konferenciji UNESCO

Predstavnici Ministarstva kulture učestvovali su danas na 38. Generalnoj konferenciji UNESCO, koja se održava u Parizu, od 3. do 18. novembra 2015. godine.
Predstavnici Ministarstva kulture na 38. Generalnoj konferenciji UNESCO
Kristina Ćetković
Kristina ĆetkovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

Kako je saopšteno iz Ministarstva kulture, na današnjem plenarnom zasjedanju, na kojem je učestvovala Nataša Gazivoda, sekretarka Ministarstva kulture, predstavnici zemalja učesnica su predstavili dosadašnje rezultate saradnje sa UNESCO i razgovarali o glavnim aktivnostima koje se u narednom periodu očekuju.

„Učešće na Konferenciji sekretarka Gazivoda je iskoristila i za razgovore sa predstavnicima UNESCO na temu buduće saradnje, kao i razmjenu iskustava sa predstavnicima zemalja članica Organizacije“, stoji u saopštenju dostavljenom Portalu Analitika.

Posebna pažnja je bila posvećena kandidaturi istorijskog jezgra Cetinja i srednjevjekovnih nadgrobnih spomenika-stećaka za upis na Listu svjetske baštine, ali i nominaciji Venecijanskih tvrđava, na kojoj Crna Gora, Italija i Hrvatska trenutno rade.

Iz Ministarstva nauke navode da je na na plenarnoj sesiji učestvovao i ambasador Milorad Šćepanović, generalni direktor Direktorata za multilateralne poslove u MVPEI i član Nacionalne komisije za UNESCO.

Generalna konferencija UNESCO organizuje se svake druge godine i okuplja predstavnike svih zemalja članica. Tokom brojnih plenarnih sesija, foruma, sastanaka komisija i komiteta, na njoj se utvrđuju politika i osnovni pravci rada organizacije za naredne dvije godine.

Portal Analitika