Region

Vlada Srbije spašava Tanjug od gašenja?

Vlada Srbije, i pored uredbe o gašenju, pokušava da nađe rješenje za Tanjug, saznaje Blic.
Vlada Srbije spašava Tanjug od gašenja?
Portal AnalitikaIzvor

Poslije informacije da je Tanjug zvanično prestao da postoji, a da će zaposleni raditi do kraja novembra, Vlada te zemlje procijenila je da treba uložiti napore da se rješenje ipak nađe.

- Idealno bi bilo da se nađe kupac, pa će vrijeme do kraja mjeseca biti iskorišćeno za to - kaže izvor Blica iz Vlade.

Ostaje nejasno zašto kupac, ukoliko ima zainteresovanih, nije pronađen do danas.

Premijer Aleksandar Vučić oštro je juče kritikovao ministra kulture Ivana Tasovca zbog gašenja Tanjuga.

Na sjednici Vlade Vučić je rekao da je razočaran onim što se desilo.

- Ti (Tasovac) i Saša Mirković ste me ubjeđivali da je to važno, potrebno i reformski. Tražio si da ne ideš u Sarajevo kako bi ostao ovdje da braniš i obrazložiš odluku. Noćas sam gledao vijesti, nigdje te nisam vidio, samo sam čuo nemušto objašnjenje Saše Mirkovića, gdje se poziva na tačku 141 - rekao je Vučić.

- Iako sam ja bio protiv gašenja Tanjuga, ti, Tasovac, nisi podmetnuo svoja leđa, podmetnuo si moja leđa, kao i obično - naveo je premijer.

Tasovac je potom potvrdio da je Vučić bio protiv gašenja Tanjuga, ali, istakao je, ne i protiv poštovanja zakona, te dodao da će "sve biti po zakonu, bar dok je on ministar". Poručio je da su medijski zakoni usvojeni avgusta 2014. i da su mediji imali punih 15 mjeseci za proces privatizacije.

- Isto toliko vremena imali su i ljudi u Tanjugu i drugim državnim medijima, da potraže kupca ili bar privatizacionog savjetnika. Tačno toliko vremena imali su, ako ni za šta drugo, a ono bar da Agenciji za privatizaciju u roku podnesu zahtjev za organizovanje besplatne podjele akcija - naveo je Tasovac i istakao da je u tome moglo da pomogne "i sada skandalizovano novinarsko udruženje".

Blic dodaje da su Upravni odbor Asocijacije medija, ANEM i NUNS podržali primjenu Zakona o informisanju i povlačenje države iz vlasničke strukture medija, kao i uspostavljanje ravnopravnih uslova na tržištu. Upravni odbor podsjeća da je to bio jedan od ključnih zahtjeva medijske zajednice još od usvajanja medijske strategije 2011. godine i seta medijskih zakona.

Portal Analitika