Društvo
  • Portal Analitika/
  • Društvo /
  • Marković - Beri: Vlada posvećena poštovanju univerzalnih ljudskih prava, bez obzira na lično svojstvo

Marković - Beri: Vlada posvećena poštovanju univerzalnih ljudskih prava, bez obzira na lično svojstvo

Potpredsjednik Vlade Duško Marković sastao se danas sa specijalnim izaslanikom Stejt Dipartmenta za ljudska prava pripadnika LGBTI zajednice Rendijem Berijem.
Marković - Beri: Vlada posvećena poštovanju univerzalnih ljudskih prava, bez obzira na lično svojstvo
Portal AnalitikaIzvor

Potpredsjednik Marković je u razgovoru potvrdio nedvosmislenu posvećenost Vlade Crne Gore poštovanju univerzalnih ljudskih prava, bez obzira na lično svojstvo, naglasivši da se u Crnoj Gori danas vodi slobodan dijalog o tim pitanjima.

„Seksualna orijentacija i rodni identitet predstavljaju sastavni dio ličnosti svakog čovjeka i ne smiju biti osnov za diskriminaciju i zloupotrebu, što je osnovni postulat antidiskriminatorne politike Vlade Crne Gore“ - rekao je Marković, istakavši da Vlada CG ima lidersku ulogu u afirmaciji OutLeadership koncepta kao modela podrške za poštovanje različitosti na radnom mjestu i inkluziju LGBTI osoba.

„Namjera je da u saradnji sa partnerima, kao što su OutLeadership (Out On The Street) organizacija iz Njujorka i Vilijams Instituta UCLA School of Law, uspostavimo sa zemljama u regionu zajedničku platformu o različitosti i inkluziji LGBTI osoba na Zapadnom Balkanu, što je Vlada Crne Gore inicirala pod okriljem trećeg ministarskog IDAHO Foruma u Budvi.

Specijalni izaslanik Beri pohvalio je zalaganje Vlade Crne Gore u oblasti LGBTI prava na svim nivoima, zahvalivši potpredsjedniku Markoviću na njegovoj političkoj ulozi u tome. Istakao je da Vlada Crne Gore u Stejt Dipartmentu ima pouzdanog partnera u inicijativama koje predvodi.

Na sastanku se razgovaralo i o globalnim inicijativama i naporima u oblasti prava LGBTI osoba i razvoja najboljih praksi koje će biti podržane od strane Crne Gore.

Sastanku su prisustvovali ambasadorka SAD-a u Podgorici Margaret Uehara i savjetnik predsjednika Vlade i nacionalni koordinator za LGBT politiku Jovan Kojičić.

 

Portal Analitika