Abiznis

IVANOVIĆ: Veća kontrola prometa alkohola

Vlada je danas usvojila Predlog zakona o jakim alkoholnim pićima, kojima se uređuju sva pitanja od značaja za njihovu proizvodnju u Crnoj Gori, kao što su kvalitet, označavanje i promet.
IVANOVIĆ: Veća kontrola prometa alkohola
Portal AnalitikaIzvor

Ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja, Petar Ivanović, rekao je da važeći zakon nije bio u potpunosti u saglasnosti sa zakonodavstvom EU, što je konstatovano na jednom od skrininga.

„Predlogom zakona se uređuje proizvodnja, kvalitet, kategorije, opis jakih alkoholnih pića, označavanje, promet i druga pitanja od značaja za proizvodnju jakih alkoholnih pića u Crnoj Gori“, kazao je Ivanović nakon sjednice Vlade.

On je naveo da je ranije bilo potrebno raditi fizičko-hemijsku analizu alkoholnih pića, a sada se to čini i putem provjere organoleptičkih svojstava, kao i da se dozvola za puštanje u promet alkoholnih pića obnavlja svake godine.

„Činjenica je da kvalitet zavisi od godine do godine, pa je potrebno permanentno sprovoditi kontrole kvaliteta. Vidjećemo nakon više godina kakvi su postignuti rezultati“, kazao je Ivanović.

Zakon se, kako je precizirao, odnosi na one koji puštaju u promet pića koja proizvode, a ne na one koji ih proizvode radi upotrebe na sopstvenim domaćinstvima. (Mina BUSINESS)

Portal Analitika