Društvo

Potpisan Memorandum o saradnji između opština Resen, Elbasan i Bar

Predsjednik Opštine Bar dr Zoran Srzentić boravio je u službenoj posjeti Opštini Resen u Republici Makedoniji, tokom koje je, sa predsjednikom makedonske Opštine dr Đokom Strezovskim i potpredsjednikom Opštine Elbasan iz Albanije Klevisom Džodžijem, potpisao Memorandum o saradnji, u kojem se navodi da će ova tri grada sarađivati u oblasti kulturne baštine, ali i u oblasti ekonomije, trgovine i zaštite životne sredine.
Potpisan Memorandum o saradnji između opština Resen, Elbasan i Bar
Kristina Ćetković
Kristina ĆetkovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

Inicijativa za potpisivanje ovog Memoranduma potekla je od Miroljuba Orlandića iz Zajednice Crnogoraca u Republici Makedoniji i predstavlja nastavak projekta „Putevima svetog Vladimira“, čija je promocija u 2014. godini održana u Baru. 

Kako se navodi u saopštenju dostavljenom Portalu Analitika, predsjednik Opštine Bar je istakao da će barska lokalna samouprava opštinama Resen i Elbasan prenijeti iskustva iz realizovanih projekata, koji su podržani od strane Evropske unije, dok će potpisani Memorandum omogućiti zajedničku aplikaciju za projekte finansirane od strane EU. Pored toga, on je naveo da će barska lokalna uprava učiniti sve napore, kako bi saradnja između barskog, makedonskog i albanskog grada bila plodna i donijela rezultate.  

Predsjednik Opštine Resen je kazao da ovaj Memorandum omogućava buduću kulturno – istorijsku saradnju, zasnovanu na putevima Svetog Vladimira, kao i da ovaj projekat stvara solidnu osnovu i potencijal za multilateralnu saradnju tri opštine u oblasti ekonomije, privrede, trgovine, ali i drugih oblasti, uključujući žaštitu životne sredine.

Potpredsjednik Opštine Elbasan je naveo da je potpisivanje Memoranduma označeno kao početak šire saradnje između tri opštine, koja će omogućiti napredak u turizmu, ekonomiji, ali i drugim oblastima.

Portal Analitika