Zanimljivosti

Svoj smartfon najvjerovatnije koristite više nego što mislite

Sve je više mladih osoba koje trećinu vremena u budnom stanju provedu koristeći ‘pametne’ telefone.
Svoj smartfon najvjerovatnije koristite više nego što mislite
Kristina Ćetković
Kristina ĆetkovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

Koliko puta u prosjeku pogledate u svoj iPhone u toku dana? Trideset, čestrdeset, pedeset? Koji god broj bio u pitanju, trebalo bi ga udvostručiti, rezultat je najnovijeg istraživanja britanskih psihologa.

U istraživanju su učestvovale 23 mlađe odrasle osobe koje su koristile Android smartfone u periodu od 2 nedjelje.

Učesnici su dobili zadatak da bilježe koliko puta u toku dana i koliko dugo koriste ove elektronske uređaje, kao i da odgovore na pitanje kako upotreba smartfona utiče na njihov život.

Za to vrijeme putem posebne aplikacije praćeno je koliko vremena zaista provode u korišćenju svojih mobilnih telefona.

Rezultati su pokazali da ne postoji nikakva veza između odgovora ispitanika i podataka koji su dobijeni putem aplikacije – ispitanici su svoje smartfone u prosjeku provjeravali 85 puta dnevno, što je bilo dvostruko više od njihove subjektivne procjene.

“Činjenica da pametne telefone koristimo dvostruko češće nego što to mislimo pokazuje da je upotreba mobilnih telefona postala habitualno, automatsko ponašanje kojeg nismo svjesni”, izjavila je doktorka Seli Endrus, psihološkinja sa Trent univerziteta u Notingemu i vodeća autorka istraživanja.

Studija je takođe pokazala da prekomjerno korišćenje elektronskih uređaja, osim što povećava nivo stresa, ima negativan uticaj na pažnju, pamćenje, produktivnost, kreativno razmišljanje i kvalitet sna, što vodi nastajanju kognitivnih grešaka poput zaboravljanja da je trebalo da se nađemo sa nekim ili sudaranja sa prolaznicima.

Izvor i foto: b92.net

Portal Analitika