Društvo

Bojić: Skandal da se advokat prisluškuje

Glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić stavio mi je na teret dva telefonska razgovora koje sam imao sa suprugom Lazara Rađenovića, Jelenom Rađenović u septembru, nakon posjeta u Spužu. Skandalozna je činjenica da se advokat prišluškuje, i smatram da je advokatura kao neraskidiv dio pravosuđa ovim činom grubo napadnuta, poručio je advokat Vladan Bojić koji je danas pred Osnovnim tužiocem Miroslavom Turkovićem saslušan zbog sumnje da je povrijedio tajnost postupka u predmetima ТQ Рlаza i izradnje koncertnog platoa na Јazu.
Bojić: Skandal da se advokat prisluškuje
Portal AnalitikaIzvor

"Zapanjen sam kako to može da se advokat prisluškuje, kako to ima odraza na advokatsku tajnu i smatram da je advokatura kao neraskidiv dio pravosuđa ovim činom grubo napadnuta. Svom vlastodavcu Jeleni Rađenović sa kojom imam ugovor, polažem račune i dužan sam da je izvještavam tako da smatram da je ovo veoma skupa greška specijanog Tužilaštva. Sa njom sam razgovorao o podnesku. Nedavno sam ovdje bio kao branilac okrivljenog Radenovića koji je sumnjao da postoji krtica u Tužilaštvu. Kao odgovor na odbijanje tog optužnog prijedloga, dobio sam ovaj slučaj-da mene okrive zbog telefonskih poziva", rekao je Bojić novinarima nakon saslušanja.

On smatra da je ovo veliki skandal, ali je poručio da do kapitulacije advokature neće doći niti ovo može bilo koga zaštršiti. 

"Ako su na ovaj način gađali prema meni, promašili su i grad i ulicu i broj", poručio je Bojić.

Advokat Bojić nije mogao sa sigurnošću da kaže da li je njemu, ili nekom drugom prisluškivan telefon.

"Ali kao krucijalno pitanje postavljam pitanje advokatske tajne. Kako ćete vi sjutra kao npr. moj klijent meni nešto u povjerenju reći, a tužilac to sjutra zna. Da li ćete vi vjerovati više meni? Advokatska tajna, poput ljekarske, je nešto na čemu počiva nezavisnost advokature, a sa ovim se potpuno urušava", smatra Bojić.

Branilac Bojića advokat Zdravko Begović rekao je da je njegov branjenik saslušan u koretnoj atmosferi.

"On je ubjedljivo argumentovano iznio svoju odbranu, tvrdio da sa krivičnim djelom nema apsolutno nikakve veze i da je sve radio u skladu sa odredbama ZKP i u skladu sa profesionalnom etikom i branio interese svog klijenta u predmetu. Ja kao predsjendik Advokatske komore Crne Gore sam bio u ljudskoj i u moralnoj i profesionalnoj obavezi da danas budem uz njega i mogu vam reći da će svaki pokušaj zastrašivanja advokata loše proći jer zaista smatramo da časno obavljamo svoj posao i sve što radimo radimo na osnovu ovlašćenja koja nam proističu iz Ustava i zakona", rekao je Begović.

On nije želio da govori o motivima ovakvog postupka Tužilaštva.

"Apsolutno vjerujem da ovakva isttraga i ovakva optuženja neće imati uporište u dokazima i smatram da je moj branjenik, advokat Bojić radio isključivo na osnovu zakona i kodeksa profesionalne etike.

Svako ko neosnovano napadne advokate, grno će se pokajati i prevariti u tome", zaključio je Begović.

CdM

Portal Analitika