Društvo

MSS: "Vijesti" prekršile Kodeks novinara

U tekstu dnevnog lista Vijesti “Neće od Brana i Džigija da naplate dva miliona” prekršena su načela I i III Kodeksa novinara, procijenio je Medijski savjet za samoregulaciju (MSS) nakon žalbe Udruženja priređivača igara na sreću (UPIS).
MSS: "Vijesti" prekršile Kodeks novinara
Portal AnalitikaIzvor

UPIS se MSS-u žalio zbog “iznošenja neistinitih podataka“ i jednostranosti pomenutog teksta.

“Članak se bavi rješenjem Ministarstva finansija koje je 3. jula ove godine donijelo odluku da obustavi postupak utvrđivanja naknade za priređivanje igara na sreću firmi Džek Pot, koja je ranije bila utvrđena na iznos od dva miliona eura. U tekstu novinar prepričava istorijat tog spora koji je započet na relaciji Uprava za igre na sreću i Džek Pot, a zatim se vodio i preko Upravnog suda da bi na kraju bio okončan pomenutom odlukom Ministarstva finansija”, pojašnjavaju iz MSS-a.

U žalbi UPIS-a se navodi da su Vijesti nesitinito prikazale stvari. “Osim što se nijesu obraćali ovlaštenim predstavnicima ili pravnom zastupniku Džek Pota d.o.o. u skladu s Kodeksom novinara Crne Gore, namjerno su izostavili sve bitne činjenice iz te pravne stvari (...) Nezavisni dnevni list Vijesti nije se obratio drugoj strani, niti je prenio reagovanje koje je dostavljeno medijima”, kaže se u žalbi.

Komisija MSS-a je konstatovala da je novinar predstavio istorijat događaja u tekstu, ali da za ključne zaključke, koje je naveo u naslovu „Neće od Brana i Džigija da naplate dva miliona“, i u nadnaslovu “Ministarstvo finansija odustalo od firme Džek Pot, iako je utvrđeno da moraju da plate” nije ponudio nikakvo objašnjenje “osim svojih spekulacija na osnovu zvanično donijetih odluka”.

Novinar, kako dodaju iz MSS-a, nije pitao Ministarstvo finansija šta znači nova odluka ili zašto su promijenili mišljenje.

“Takođe, nije pustio drugu stranu da predstavi svoje argumente, koji su vjerovatno suprotni onim koji su izvučeni kao zaključak teksta”, navodi se u saopštenju MSS-a.

Komisija je zaključila da je tekst jednostran, jer, kako su kazali, sadrži samo spekulacije i sumnje autora.

„Novinar se nije potrudio da kroz izjave suprotstavljenih strana nađe potvrdu za svoje spekulacije i izbjegne jednostranost u pristupu. Zbog svega navedenog Komisija za žalbe smatra da su u tekstu „Neće od Brana i Džigija da naplate dva miliona“ prekršeno načelo I i III Kodeksa novinara“, zaključuje se u saopštenju.

Portal Analitika