Politika

Ivančević: Lideri Fronta da objasne kakve su im bile namjere 24. oktobra

Crnogorska demokratska unija (Cdu) sa pažnjom prati informacije o tome što su bile namjere lidera Demokratskog fronta (DF) na demonstracijama 24. oktobra. Pošto nema demantija na ove vijesti od strane DF-a, nameće se zaključak da je pokušaj ulaska njihovih lidera u zgradu Skupštine te večeri bio samo dio njihovog plana da nađu prihvatljivi politički izlaz za sebe i svoje partije poslije neuspjelih protesta, navodi član predsjedništva Cdu Dragan Ivančević.
Ivančević: Lideri Fronta da objasne kakve su im bile namjere 24. oktobra
Portal AnalitikaIzvor

On smatra da ako se ispostavi da je to tačno, onda ispada da su nasilne demonstracije i opasnost koja je bila njima izazvana bili, zapravo, samo kulise za političku igru kako bi DF i njegovi lideri izbjegli političke posljedice pogrešnih i opasnih namjera i odluka.

"Ukoliko to nije tačno, što je, vjerovatno, bliže istini - onda je iznenadna želja lidera DF da po svaku cijenu uđu baš tada u Parlament, koji, inače, bojkotuju, bio dio plana da se izazove politička kriza i pozovu "u pomoć" inostrani faktori - po mogućstvu sa Zapada, a, još bolje, i sa Istoka. U tom scenariju, zgrada Skupštine bi postala zborište za poslanike DF, kojima unutra bar ne bi bili potrebni šatori", navodi Ivančević.

Cdu smatra da je sada neophodno da lideri DF, oslobođeni balasta imuniteta, pojasne crnogorskim građanima - što je, zapravo, bila njihova namjera te večeri.

"Kada to budu objašnjavali, zamolićemo ih da pojasne da li je tačno da najavljene nove demonstracije, predvidjene za sami kraj novembra, nemaju nikakve veze sa očekivanim pozivom Crnoj Gori da se pridruži NATO-u.  Jer, ako je to tako, građani Crne Gore bi trebalo da znaju da to neće biti protesti protiv NATO, da to ne podržavaju inostrani faktori koji ne žele da vide našu zemlju u Alijansi, da neće biti nasilja, da neće biti ni zahtjeva da se udje u Parlament, koji se i dalje bojkotuje, i da, zbog svega prethodnog, gradjani te večeri mogu slobodno da se pridruže demonstracijama, zajedno sa porodicama i djecom - baš kao i na protestima 24. oktobra", poručuje Ivančević.

Kako zaključuje, politika u Crnoj Gori, koja ne čuva i ne štiti Crnu Goru, nema prava da očekuje razumijevanje, a još manje podršku.

Portal Analitika