Abiznis

Nacionalni parkovi će postupiti po preporukama DRI

Javno preduzeće za nacionalne parkove Crne Gore će u potpunosti postupiti po preporukama izvještaja o reviziji finansijskog izvještaja JP NPCG za prošlu godinu.
Nacionalni parkovi će postupiti po preporukama DRI
Portal AnalitikaIzvor

 - Karakter i broj uočenih nepravilnosti ukazuje na potrebu kadrovskih i organizacionih unapređenja kako bi se mjere za realizaciju preporuka DRI u narednih šest mjeseci adekvatno i uspješno sprovele - kazali su za Pobjedu iz JP NPCG, kojem je na čelu Zoran Mrdak. Kako navode, najveći dio nedostataka odnosi se na grube greške u unosu podataka za potrebe završnog računa, kao i u kontroli sprovođenja pravilnika o finansijskom poslovanju. - Pored uočenih nedostataka, važno je istaći da je u protekle dvije godine JP unaprijedilo upravljanje finansijama kroz primjenu novog finansijskoračunovodstvenog softvera, formiranja jedinstvene glavne knjige.

Takođe su doneseni pravilnici za najznačajniji segment poslovanja, a lani je prvi put urađena procjena imovine od strane ovlašćenog procjenjivača - naveli su iz Nacionalnih parkova. I pored uočenih nedostataka, ističu da neracionalnog trošenja sredstava nije bilo i žele da apostrofiraju da u 2014. godini nijesu plaćali telefonske račune ni za jedno lice koje nije zaposleno u NP. - U pitanju je administrativni propust praćenja pravilnika o korišćenju službenih telefona u dijelu ažuriranja informacija o korisnicima službenih telefona, odnosno licima kojima je po raznim osnovama prestao angažman u nekom od parkova i koji su telefone i sim kartice razdužili. Drugi zaposleni su telefone i sim kartice preuzeli na korišćenje bez administrativnog zaduženja i upoznavanja operatera o nastalim personalnim promjenama - kazali su u JP NPCG. Podsjećamo da je Državna revizorska institucija dala negativno mišljenje na finansijski iskaz poslovanja JP Nacionalni parkovi za 2014. godinu. (Pobjeda)

Portal Analitika