Društvo

UNIDO obećao podršku CG u uspostavljanju naučno-tehnoloških parkova

Ministarka nauke, prof. dr Sanja Vlahović, boravi u Beču, gdje se danas, 4. novembra sastala sa Li Jong-om (Li Yong), generalnim direktorom UNIDO-a, UN Agencije za industrijski razvoj. Ovo je prvi sastanak visokog predstavnika crnogorske Vlade sa novim generalnim direktorom ove izuzetno važne UN agencije. UNIDO je specijalizovana Agencija u okviru sistema Organizacije Ujedinjenih nacija koja se bavi unapređenjem industrijskog razvoja sa ciljem smanjenja siromaštva te postizanja ekonomskog i društvenog napretka, u skladu sa principima održivog razvoja.
UNIDO obećao podršku CG u uspostavljanju naučno-tehnoloških parkova
Portal AnalitikaIzvor

Ministarka Vlahović zahvalila se direktoru Jongu na prijemu i iskoristila ovu priliku da približi interese Crne Gore u domenu saradnje sa UNIDO-m za naredni period, posebno u dijelu koji se odnose na resor nauke, tačnije u domenu uspostavljanja naučno-tehnoloških parkova. Ona je istakla da Crna Gora i te kako prepoznaje ovaj mehanizam kao novi zamajac razvoju, ne samo malih i srednjih preduzeća, generisanju ideja i njihovom pretvaranju u nove proizvode i usluge, već da smo apsolutno svjesni da uspostavljanjem naučno-tehnoloških parkova krčimo zemlji jedan potpuno nov i moderan put razvoja baziran na inovacijama i nauci.

Vlahović je predočila direktoru Jongu plan uspostavljanja naučno-tehnološkog parka u Crnoj Gori. Ona je istakla da se prvi impulsni centar TEHNOPOLIS već gradi u Nikšiću, dok je izgradnja centralnog naučno-tehnološkog parka planirana u Podgorici. U tom smislu ministarka Vlahović ukazala je da bi stručna, ekspertska, ali i finansijska podrška UNIDO-a kao UN Agencije koja se upravo bavi podrškom razvoju naučno-tehnoloških parkova za Crnu Goru bila dragocjena, imajući u vidu ogromno iskustvo koje UNIDO ima sa različitim zemljama članicama.

04sanja2

Generalni direktor Li Jong izrazio je veliko zadovoljstvo posjetom ministarke Vlahović i zahvalio se Crnoj Gori na dosadašnjem angažovanju ističući neke izuzetno važne projekte koje ova UN Agencija realizuje sa našom državom. On je naznačio da mu je posebno drago da je Crna Gora ušla u fazu uspostavljanja naučno-tehnoloških parkova koji predstavljaju snažan i izuzetno važan mehanizam podrške ekonomiji, nauci i razvoju zemlje.

Generalni direktor Yong istakao je da je nedavno u Ljubljani, na regionalnoj konferenciji o naučno-tehnološkim parkovima, imao priliku da se upozna sa planom razvoja ovog novog mehanizma i u našoj zemlji i pohvalio napore na ovom planu. On je obećao Crnoj Gori punu podršku i svu potrebnu ekspertsku i stručnu pomoć u realizaciji ovog važnog projekta, najavljujući posjetu našoj zemlji u prvom kvartalu naredne godine, kao odgovor na poziv potpredsjednika Vlade i ministra Vanjskih poslova i evropskih integracija prof. dr Igora Lukšića.

Ministarka nauke prof. dr Sanja Vlahović pored današnjeg sastanka u UNIDO-u, 5. i 6. novembra 2015. godine učestvovaće na 7. Globalnom Forumu o nauci i tehnologiji (Drucker Forumu), koji predstavlja jedan od najvećih i najznačajnijih svjetskih foruma u oblasti nauke i tehnologije.

Portal Analitika