Svijet

Premijer Rumunije podnio ostavku zbog požara!

Rumunski premijer Viktor Ponta podnio je ostavku zbog požara u noćnom klubu u Bukureštu, u kojem su poginule 32 osobe, prenijela je agencija Ađerpres.
Premijer Rumunije podnio ostavku zbog požara!
Portal AnalitikaIzvor

Viktor Ponta je podnio ostavku, dan poslije masovnih protesta u kojem je zahtijevana ostavka vlade, zbog tragedije u noćnom klubu.

Ponta je podnio ostavku, jer neko mora preuzeti odgovornost za ono što se dogodilo. Ovo je ozbiljna stvar i mi obećavamo da ćemo naći brzo rješenje za ovu situaciju", kazao je šef vladajuće Socijal demokratske partije Liviju Draganea u parlamentu, prenosi Rojters.

"Predajem svoj mandat, dajem ostavku i samim tim i moja Vlada", naveo je Ponta u saopštenju i dodao da će njegov kabinet ostati dok nova vlada ne bude izabrana.

Viktor Ponta, koji je premijer od 2012. godine izjavio da je spreman da narodu ponudi mandat zbog toga što sve vrijeme koliko je u politici, "nije se borio protiv građana, već za njih". 

Ponta je naveo da je obavezan da uzme u obzir legitimne stavove koji postoje u društvu i izrazio nadu da će ostavka njegove vlade zadovoljiti demonstrante. 

Rekao je i da vlada ostavlja ekonomsku situaciju mnogo bolju nego što je bila kada je preuzela vlast. 

Prema rumunskim zakonima, nakon ostavke premijera predsednik Klaus Johanis trebalo bi da pozove poslaničke grupe na konsultacije i predloži novog kandidata za premijera. 

Kandidat za premijera mora biti izabran u parlamentu, a ako ne dobije većinu, šef države opet predlaže novog mandatara, a ako ni ne dobije većinu, parlament će biti rasfomiran i raspisani novi izbori. 

Inače, Viktor Ponta je optužen od rumunske agencije za borbu protiv korupcije po 17 tačaka, među kojima i za zloupotebu službenog položaja i korupciju. 

Portal Analitika