Društvo

DŽOMIĆ: Državu obrukali tipovi kojima su puna usta vladavine prava

Od Tužilaštva očekujem da podigne optužnicu protiv službenog lica MUP-a koje mi je u februaru ove godine "na riječ" zabranilo da ostvarim prava koja mi je priznao sud, naveo je Velibor Džomić javno reagujući na presudu Upravnog suda kojom je poništeno rješenje MUP-a Crne Gore kojim je odbijen njegov zahtjev za odobrenje privremenog boravka.
DŽOMIĆ: Državu obrukali tipovi kojima su puna usta vladavine prava
Portal AnalitikaIzvor

Protojerej-stavrofor Džomić, koji je koordinator Pravnog savjeta Mitropolije crnogorsko-primorske Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori, u svom pismu izražava očekivanje da u ponovljenom postupku "MUP konačno počne da postupa zakonito" i da u odobri privremeni boravak i "time okonča svoju bruku koja traje skoro pet godina". On takođe navodi sa će sve spise iz tog predmeta objaviti u knjizi koja će se uskoro izaći iz štampe.

Integralan tekst reagovanja možete pročitati u nastavku.

Upravni sud je svojom presudom poništio šesto nezakonito rješenje MUP-a Crne Gore kojim je odbijen moj zahtjev za odobrenje privremenog boravka iz 2011. godine. Podsjećanja radi, zbog tog nezakonitog rešenja, MUP mi je 8. februara ove godine naložio da istog dana napustim Crnu Goru i punih šest mjeseci mi nije dozvoljavao ulazak, bez obzira što mi nikada nije izrečena mjera zabrane ulaska.

Gdje je sada i šta poslije nove presude može da kaže izvanji ministar unutrašnjih poslova Raško Konjević iz Perina Hana kod Zenice? Zašto je 9. februara ove godine u izjavi za Radio Antena M drsko obmanuo javnost da "Džomić nema spor sa MUP-om", a dobro je znao da je upravni spor pred Upravnim sudom Crne Gore pokrenut protiv MUP-a mojom tužbom koja mu je dostavljena pet dana ranije preko pisarnice? Gdje je sada i šta može da kaže izvanjčev nalogodavac Ranko Krivokapić, koji je devedesetih kao rezervista JNA na vojnom "dajcu" i sa "papovkom" junački stizao do Hrvatske?

Kada sam izlazio iz Crne Gore 8. februara izjavio sam da je šesto rješenje MUP-a najnezakonitije od svih prethodnih i da su tokom postupka moja zakonska prava kao stranke brutalno kršena. Sa tom praksom je nastavljeno i kasnije kada je Upravni sud donio sudsko rješenje kojim mi je odobrio ostanak i boravak u Crnoj Gori do okončanja upravnog spora, pa čak i kada je odbio žalbu MUP-a na to rješenje. Upravni sud se, po ko zna koji put, pokazao kao sud koji sudi po zakonu, bez obzira ko su stranke u postupku.

Ponosno izjavljujem da fijasko, po ko zna koji put, ovom presudom nije doživjela država Crna Gora nego izvanjac Raško Konjević, koji je po zakonu odgovoran za rad Ministarstva. Državu su na ovom predmetu obrukali tipovi kojima su puna usta vladavine prava i jednog dana će zbog toga morati da odgovaraju. Izvanjac nije imao hrabrosti da potpiše rješenje nego je ispred sebe, bez validnog ovlašćenja, isturio vremešnog Abida Crnovršanina, koji je i u vrijeme donošenja rešenja u mom slučaju morao biti u penziji po sili zakona. Upravni sud je sve to konstatovao u svojoj presudi. Sve spise iz ovog predmeta ću objaviti u knjizi koja će se uskoro izaći iz štampe.

Očekujem da u ponovljenom postupku MUP konačno počne da postupa zakonito i da mi odobri privremeni boravak i time okonča svoju bruku koja u mom predmetu traje skoro pet godina. Naravno, MUP je dužan da primijeni odredbe Zakona o strancima, koji je važio u vrijeme kada sam podnio zahtjev, tj. postupak mora da okonča po starom, a ne po novom zakonu.

Presudu Upravnog suda ću dostaviti Ombudsmanu kako bi se okončao postupak za utvrđivanje diskriminacije u mom slučaju, a od Tužilaštva očekujem da podigne optužnicu protiv službenog lica MUP-a koje mi je u februaru ove godine "na riječ" zabranilo da ostvarim prava koja mi je priznao sud. Pravda je spora, ali dostižna.

Portal Analitika