Turizam

Ivančević: Zakon o strancima neodrživ i neprimjenljiv

Predsjednik Odbora Udruženja turizma i ugostiteljstva Privredne komore Dragan Ivančević kazao je da je Zakon o strancima, čija je puna primjena počela 1. novembra, u postojećoj formi neodrživ i neprimjenljiv, te da bi kao takav u budućnosti mogao da nanese velike štete turističkoj privredi.
Ivančević: Zakon o strancima neodrživ i neprimjenljiv
Portal AnalitikaIzvor

Ivančević je za 9. novembar zakazao sjednicu sa predstavnicima Ministarstva turizma, Crnogorskog turističkog udruženja i Unije poslodavaca, kako bi napravili predlog o izmjenama i dopunama Zakona o strancima, odnosno o načinima njegove implementacije.

“Zakon o strancima je izuzetno važan, ali u postojećem obliku je neprimjenljiv i kao takav bi nanio velike štete u odvijanju turističke sezone. Sada slijedi priprema za zimsku turističku sezonu i vrlo je važno da se brzo reaguje kako ne bi imali problema u realizaciji sezone. Ukoliko zakon ostane na snazi ljetnju turističku sezonu, kao i prošle godine, neće biti moguće pripremiti”, rekao je Ivančević za Portal Analitika.

On je istakao da je čvrsto uvjerenje Odbora Udruženja turizma i ugostiteljstva da treba zapošljavati domaću radnu snagu. Međutim, kako kaže on, moramo biti realni da za zanimanja za koja su potrebna vrlo specifična tehnička znanja mi nemamo dovoljan broj izvršilaca, tako da još uvijek zavisimo od strane radne snage. To je, prema njegovim riječima, ujedno i poziv da se rješava problem koji traje već 50 godina, a to se, dodaje on, ne može učiniti jednim zakonskim rješenjem.

“Oni koji su zaduženi za obrazovanje i obuku kadrova za određene oblasti nijesu uradili posao na način koji bi bio adekvatan potrebama turističko-ugostiteljske privrede. Moramo svi zajedno da radimo na izmjeni ambijenta u kojem ćemo brže i bolje stvarati naše kadrove, kako bi u dogledno vrijeme mogli da konstatujemo da nam strani radnici više nijesu potrebni da bi ostvarili nivo usluga koji nam je neophodan kako bi konkurisali na tržištima Zapadne Evrope, koja su za nas najvažnija”, poručio je Ivančević.

Iz Ministarstva rada i socijalnog staranja je saopšteno da se od 1. novembra Zakon o strancima primjenjuje u cjelini, a to podrazumijeva da se dozvola za privremeni boravak i rad stranaca može izdati jedino u slučaju da na evidenciji Zavoda za zapošljavanje (ZZZ) nema nezaposlenih koji ispunjavaju uslove za zasnivanje radnog odnosa na određenim poslovima ili ako je osoba sa te evidencije odbila zasnivanje radnog odnosa na tim poslovima. Zakon predviđa i novčane kazne ukoliko poslodavac da pisanu ponudu za zapošljavanje strancu prije nego što dobije potvrdu od ZZZ-a. Zakon je prethodno stupio na snagu 1. aprila, ali je nakon nezadovoljstva turističkih poslenika njegova primjena odložena do novembra.

Portal Analitika