Kultura

Radovanović nagrađena na bijenalu u Milanu: U Finskoj ću raditi intervencije u prirodi

Mlada crnogorska umjetnica Ivana Radovanović dobitnica je nagrade Res Artis za rad "The Hollow Men" (Šuplji ljudi) kojim se predstavila na ovogodišnjem 17. Bijenalu mladih umjetnika Mediterranea u Milanu.
Radovanović nagrađena na bijenalu u Milanu: U Finskoj ću raditi intervencije u prirodi
Portal AnalitikaIzvor

Umjetnička manifestacija koja okuplja stvaraoce mlađe od 35 godina, zvanično je otvorena 22. oktobra na temu "No Food’s Land", a likovnoj publici ove italijanske metropole biće u prilici da do 22. novembra vidi djela 300 umjetnika, po izboru kuratora Andree Brućatija.

0411ivana2Kao nagrađena umjetnica, Radovanović je pripala čast da boravi u Umjetničkom centru "KulttuuriKauppila" Art Centre u Finskoj, a nagradu joj je uručila izvršna direktorka tog centra, Seni Kela. Jednomjesečni rezidencijalni boravaka naša umjetnica iskoristiće tokom septembra 2016. godine, i to u AiR programu Umjetničkog centra "KulttuuriKauppila" u finskom gradu Ii.

Iako je pažnju privukla sada već popularnim ambijentalnim lutkama - "Šupljim ljudima" koje su u proteklih godinu dana viđene na više postavki širom Crne Gore i tako postale njen "zaštitni znak", Radovanović ne planira da u ovaj udaljeni kutak evropskog kontinenta "povede" i svoje lutke.

- Moj odlazak za Finsku ne podrazumijeva i figure "The Hollow Men". Što se tiče tog ciklusa, on je završen i na lijep način krunisan, čime mogu biti izuzetno zadovoljna. U Finskoj će sama koncepcija rada biti bazirana na jednom istraživačkom dijelu rada koji ću započeti prije samog odlaska. A na njihovom polju čini mi se da će me sami ambijent pokrenuti da uradim intervenciju u prirodi, o čemu već neko vrijeme razmišljam kao o jednoj od mogućnosti za moje forme. U svakom slučaju, biće to jedno interesantno iskustvo koje me, opet, vodi dalje - kazala je Radovanović za Portal Analitika.

Osim naše umjetnice, na 17. Bijenalu mladih umjetnika nagrađen je i Italijan Rikardo Đakoni koji će dva mjeseca boraviti u Kući za umjetnike "Villa Ruffieux" u susjednoj Švajcarskoj.

Podsjećamo, uz Ivanu Radovanović iz naše zemlje su za ovu umjetničku manifestaciju selektovani i radovi još jedne slikarke, Milke Delibašić, kao i književnica Dragane Tripković i Tanje Bakić.

K.J.

0411ivana3
Portal Analitika