Svijet

Ljepotica iz vrha crkve uhapšena jer je izigrala papino povjerenje

Franćeska Čauki, PR stručnjak za društvene mreže koju je papa Franjo angažovao 2013. kao člana komisije za ekonomsku reformu crkve, uhapšena je tokom vikenda, a Vatikan je saopštio da je izdala papino povjerenje.
Ljepotica iz vrha crkve uhapšena jer je izigrala papino povjerenje
Ana Popović
Ana PopovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

Zajedno sa Franćeskom uhapšen je i monsinjor Lusio Anhel Valjeho Balda (54), član kontroverzne katoličke organizacije Opus dei i broj dva u Vatikanu kada su u pitanju ekonomska pitanja.

Oni su optuženi su za odavanje informacija, a Čaukijeva, Italijanka marokanskog porijekla, već juče je napustila pritvor što bi moglo da znači da je sarađivala sa vatikanskom žandarmerijom i da će biti novih hapšenja.

Franćeska, koja ima 32 godine, u italijanskim medijima bila je poznata kao "seks simbol Vatikana". Zanimljivo je da je dobila posao u vrhu katoličke crkve iako je na Tviteru imala postove u kojima kritikuje Vatikan i na Fejsbuku provokativne slike. Prema navodima medija, bila pod zaštitom monsinjora Valjeha Balde.

- Nijesam izdala papu, nijesam nikada nikome odala ni jedan dokument. Uskoro će sve biti jasno. Ne postoji ništa što volim više od crkve i pape, čak ni svoje dostojanstvo. Nemam čega da se stidim - napisala je Franćeska na svom Fejsbuk profilu.

U ovoj priči za sada nema previše jasnih činjenica, a ono što je definitivno izvjesno jeste da je neko ukrao laptop novog šefa finansijske službe Vatikana.

Krađa po svemu sudeći ima veze s optužbom protiv monsinjora i Čaukijeve, za koje "Korijere dela sera" piše da su se ponašali suprotno od onoga kako je papa Franjo od dolaska u Vatikan tražio da se ophode najviši članovi Kurije.

Žurka sa pogledom na Trg Svetog Petra

Njih dvoje su krajem februara prošle godine organizovali "žurku" u jednoj od zgrada koje gledaju na Trg Svetog Petra, dok je ispod njih masa vjernika pratila kanonizaciju papa Jovana XXIII i Jovana Pavla Drugog. Uz obilje hrane i pića tu su se zabavljali brojni VIP gosti iz duhovnog i svjetovnog miljea, a vijest o zabavi došla je i do pape Franja.

- To je šamar, šamar - bio je navodni komentar pape, nakon čega je Čaukijevoj po informacijama italijanskog dnevnika bio zabranjen ulaz na teritoriju Vatikana.

Cijela priča oko njihovog hapšenja usko je povezana sa knjigama dvojice italijanskih novinara čije se pojavljivanje u knjižarama uskoro očekuje. Emilijano Fitipaldi, koji je prethodnih godina objavljivao brojne podatke procurjele iz hodnika Vatikana, napisao je djelo "Pohlepa: Dokumenti koji otkrivaju bogatstvo, skandale i tajne Franjine crkve".

Još će zanimljivija biti knjiga drugog novinara Đanluiđija Nucija, koja će biti nastavak njegovog djela iz 2012. zasnovanom na informacijama koje je dobio od batlera prethodnog pape Benedikta XVI. Batler je dobio 18 mjeseci zatvorske kazne, a Benedikt XVI se ubrzo povukao sa vlasti i na njegovo mjesto došao je papa Franjo.

Sada je Nuci, koji je prema navodima medija prijatelj sa Čaukijevom, napisao knjigu "Trgovci u Hramu" čiji naslov očigledno namjerno povezan sa biblijskom pričom o Hristovom istjerivanju mjenjača novca iz Herodovog Hrama.

Vatikan je objavio da razmatra mogućnost krivičnog gonjenja dvojice novinara.

Portal Analitika