Politika

MUP-u naloženo da registruje Socijaldemokrate

Upravni sud Crne Gore poništio je rješenje Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) od 31. avgusta ove godine, čime je implicitno naložio tom resoru da registruje partiju Ivana Brajovića pod imenom Socijaldemokrate Crne Gore, saznaje portal CdM.
MUP-u naloženo da registruje Socijaldemokrate
Ana Popović
Ana PopovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

Oni su podsjetili da je MUP je 31. avgusta odbio prijavu za registraciju Brajovićeve partije, pozivajući se na Zakon o političkim partijama, uz obrazloženje da takvo ime može izazvati zabunu u javnosti s obzirom na to da je već registrovana Socijaldemokratska partija (SDP) čiji je predsjednik Ranko Krivokapić, bivši partijski kolega Ivana Brajovića.

Nakon toga, Socijaldemokrate su, početkom septembra podnijele tužbu Upravnom sudu zbog odbijanja MUP-a da ih registruje pod imenom Socijaldemokrate Crne Gore.

Današnjom odlukom, kojom je usvojio tužbu Socijaldemokrata, Upravni sud je poništio rješenje MUP-a, čime je posredno naložio da ta partija upiše u registar političkih partija.

Upravni sud je, ocjenjujući zakonitost osporenog akta od strane Socijaldemokrata, našao da je MUP "počinio bitnu povredu pravila postupanja iz člana 225 stav 2 tačka 7 Zakona o opštem upravnom postupku, u vezi člana 203 stav 2 istog zakona", navodi se u obrazloženju Upravnog suda u koje je CdM imao uvid.

Dalje u obrazloženju Upravni sud konstatuje da MUP "nema ovlašćenje da u ime druge partije cijeni potrebu zaštite njenog naziva, skraćenog naziva ili oznake partije".

Na ovaj način Upravni sud je poništenjem rješenja MUP-a potvrdio tvrdnje Socijaldemokrata da je MUP nezakonito proširio svoja ovlašćenja i pogrešno primijenio odredbu člana 13 Zakona o političkim partijama, upuštajući se u ocjenu da li će naziv partije smetati SDP-u, čiji je potpredsjednik Raško Konjević na čelu MUP-a.

CdM

Portal Analitika