Društvo

Euromost: Njemačka ovog mjeseca vraća u Crnu Goru veliki broj građana

Prema podacim NVO Euromost, iz Njemačke će ovog mjeseca u Crnu Goru biti vraćen veliki broj građana sa sjevera koji su u toj zemlji prijavljeni za azil, tvrdi direktor ove NVO Almer Mekić.
Euromost: Njemačka ovog mjeseca vraća u Crnu Goru veliki broj građana
Portal AnalitikaIzvor

"Takođe se mnogima nudi da sporazumno napuste Njemačku, gdje će im biti obezbijeđena karta do Crne Gore", kazao je Mekić.

Prema podacima Eurostata, crnogorski građani i dalje odlaze i prijavljuju se za azil u države EU, naročito u Njemačkoj.

"Tako se prema njihovim podacima u avgustu prijavilo 355 crnogorskih građana za dobijanje azila u državama EU. Od toga broja 330 se prijavilo za azil u Njemačkoj, 10 u Švajcarskoj, po pet u Finskoj, Luksemburgu i Švedskoj", tvrdi Mekić.

Prema njegovim riječima, prema podacima Eurostata, za devet mjeseci 3.670 crnogorskih građana se prijavilo za azil u države EU, od čega njih 3.220 za azil u Njemačkoj.

"Takođe veliki broj crnogorskih građana, naročito iz sjevernog regiona koji napuštaju našu državu u potrazi za boljim životom, se ne prijavljuje za dobijanje azila, već se na druge načine snalaze da bi obezbijedili ostanak. Prema podacima Euromost-a koje je prikupila na terenu do 23. jula 6.270 građana sa sjevera je napustilo Crnu Goru u potrazi za boljim životom", kazao je Mekić.

CdM

Portal Analitika