Region

Kakvu tajnu krije beogradski spomenik Pobjednik?

Tokom radova na sanaciji platoa kod spomenika Pobjednik radnici su otkrili podzemnu prostoriju, ekskluzivno saznaje "Blic".
Kakvu tajnu krije beogradski spomenik Pobjednik?
Ana Popović
Ana PopovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

Do ovog otkrića koje je sve iznenadilo jer ni jedno dosadašnje georadarsko snimanje nije registrovalo da se ispod platoa bilo što nalazi, došao je jedan od radnika “Zelenila” kada je podigao kamene ploče. Kako saznaje ovaj list, on je ugledao rupu i odmah prijavio Zavodu za zaštitu spomenika kulture grada Beograda.

Koliko je za sada poznato, misteriozna prostorija ima polukružni svod i omalterisana je.

- U jednom dijelu platoa je, tokom radova, otkrivena podzemna prostorija, koju je potrebno dodatno istražiti, jer o njoj ne postoje nikakvi podaci. Poslije obavljenih istraživanja i valorizacije prostorije biće donijeta odluka o njenoj eventualnoj prezentaciji javnosti što bi znatno uticalo na budući izgled platoa - kaže za “Blic” Nela Mićović, direktor Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda.

podz3n

Dok eminentni stručnjaci pod stručnim nadzorom Zavoda ne budu utvrdili o čemu se radi, i dok ne bude donijeta konačna odluka da li je Pobjedniku potrebna kompletna sanacija, radovi na zamjeni zastora na platou koji su počeli u septembru, su odloženi.

Juče je tim povodom održan i sastanak kod gradskog menadžera Gorana Vesića, a na temeljnim ispitivanjima prostorije biće angažovani eminentni stručnjaci. Jedna od pretpostavki je da je možda riječ i o podrumskim prostorijama objekta koji se tu ranije nalazio, a koji je bio identičan zgradi Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda.

Takođe, Zavod je predložio i da se izvrše mjerenja i urade ekspertske analize da se utvrdi da li je Pobjedniku, koji je devedestih godina stabilizovan u nakrivljenom položaju, neophodna statička sanacija.

Blic.rs

Portal Analitika