Zanimljivosti

Što otkrivaju promjene na stopalu

Da li ste znali da su stopala, kao i lice, najbolje ogledalo vašeg zdravstvenog stanja? Svaka promjena na stopalima je znak da se nešto dešava u organizmu, a ljekari izdvajaju nekoliko najbitnijih.
Što otkrivaju promjene na stopalu
Kristina Ćetković
Kristina ĆetkovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

Ukoliko primijetite da vam ranice veoma sporo zarastaju, vrlo je moguće da patite od dijabetesa. Međutim, dr Karolin Mekalun, američki ortoped, kaže da to može biti znak i melanoma, pa preporučuje da vas, da biste isključili sumnje, pregleda dermatolog.

Gubitak dlačica na nožnim prstima često ukazuje na probleme u cirkulaciji.

„Iznenadni nestanak malja znak je da vaša stopala ne dobijaju dovoljno krvi kako bi održali rast dlaka“, kaže dr Mekalun.

Grč u stopalima se nerijetko dovodi u vezu sa nervnim problemima, ali može da bude i pokazatelj dehidratacije ili loše ishrane, pa se preporučuje vježbanje, unošenje tečnosti i namirnica bogatih kalijumom, magnezijumom i kalcijumom.

Bilo bi dobro da dok su vam stopala u vodi nožne prste ispružite u smjeru nosa - savjetuje američki ortoped.

Hipotireoza, tzv. lijena štitna žlijezda je najčešći uzročnik hladnih stopala, što može da izazove i gubitak kose, vrtoglavice, naglo gojenje i depresiju.

Oticanje, bol i crvenilo nožnog palca može da bude posljedica gihta, infekcije ili artritisa, dok žuti nokti aludiraju na pojavu gljivične infekcije.

Izvor: novosti.rs (b92.net)

Portal Analitika