Društvo

PUPI podnijela prijavu protiv Konjevića, Stojanovića i Janjuševića

Partija udruženih penzionera i invalida Crne Gore (PUPI),podnijela je Vrhovnom Državnom tužiocu Crne Gore krivičnu prijavu Raška Konjevića,ministra unutrašnjih poslova, Slavka Stojanovića, direktora Uprave policije, Nikole Janjuševića, iz Uprave policije,kao I protiv svih drugih lica po komandnoj odgovornosti iz MUP-a i Uprave policije, zbog, kako navode u tužbi, “torture, mučenja, prebijanja, zlostavljanja, nanošenja teških povreda, ugrožavanja života nedužnih golorukih gradjana i uništavanja njihove imovine”.
PUPI podnijela prijavu protiv Konjevića, Stojanovića i Janjuševića
Portal AnalitikaIzvor

 

-Naime,24  oktobra 2015.godine, u večernjim satima, jake policijske snage  , kao i SAJ, potpomognuti  domaćim  i  uvezenim  kriminalnim grupama ,dobro naoružanim,  maskiranim i stacioniranim u Hotelu Podgorica, zatim u Staroj zgradi Vlade, u Skupštini Crne Gore i iza Skupštine,napali su i razbili gradjane koji su održavali mirni demokratski, civilizovani protest, koji su izražavali nezadovoljstvo zbog  socio-ekonomske situacije  u državi. Ogroman broj prisutnih  građana, nezdovoljnih, nezaposlenih, koji žive u bijedi , žive ispod granice  siromaštva,  a koji su izražavali nezadovoljstvo u u centru Glavnog  grada, napadnuti su  od  jakih policijskih  i specijalnih  antiterorističkih  policijskih snaga, kao i naoružanih kriminalnih grupa, nanoseći teške tjelesne povrede  nedužnim građanima, ugrožavajući zdravlje i živote  građana, ne samo okupljenih na protestu, šok bombama, ogromnim količinama, kako prekomjernim  tako i nedozvoljenim  otrovnim hemikalijama i sredstvima,od kojih su gradjani gubili svijest, padali na ulici  i ostajali  bespomoćni. Ovdje u prvom redu mislimo na  penzionere kojih je najviše bilo, stareih  bolesnih  i iznemoglih,  pa su im zbog  nanošenja povreda pendrecima, pesnicama, nogama ,vojničkim i policijskim čizmama,i  od ogromne količine otrovnih supstanci i  suzavaca, što je imalo za posledicu ispadanja  i gubljenja   svijesti,  tako i proteza , navodi se u saopštenju PUPI.

Oni kažu da su navodno trovani  i prebijani  nedužni i goloruki građani, ne samo oni  koji su učestvovali na protestu, već su strašne posledice osjetili i stanovnici Glavnoga grada u svojim stanovima, “pa su vrištali, jaukali, dozivali u pomoć kako ljekarske ekipe tako  policiju i  policijske starješine da hitno prestanu sa trovanjem naroda,je  im  stradaju  nedužna djeca, stari  i bolesni, pogotovu astmatičari i srčani bolesnici”.

-Treba istaći da te večeri  su stradali, prebijani, mučeni, izloženi torturi  i mučenju i oni gradjani koji nemaju nikakve veze sa protestima, već su bili slučajni prolaznici, pa su jake policijske i maskirane snage  kidisale  na nedužne gradjane  ugrožavajući njihove živote i uništavajući njihovu imovinu. U prilog ovim navodima idu brojni  medijski  i video prilozi , kao i  izjave  prebijenih i mučenih gradjana i očevidaca. PUPI  se pita  šta su to uradili nedužni gradjani poput Martinovića, Kneževića, Popovića  i  brojni drugi ,  da budu izloženi  zvjrskoj torturi i mučenju i nanošenju teških tjelesnih povreda i uništavanja  njihove  imovine.  Ovakvo postupanje  i ugrožavanje ljudskih pravaiI sloboda, a posebno  mučenje i tortura, u dubokoj su suprotnosti sa  Deklaracijama i Konvencijama  Ujedinjenih nacija , Evropske unije i  dokumentima drugih medjunarodnih  asocijacija, navodi se u saopštenju.

PUPI traži od VDT kao i drugih istražnih i pravosudnih organa,da sad i odmah preduzmu sve zakonom propisane radnje,kao bi  se zločini ispitali do kraja a vinovnici adekvatno kažnjeni.

-PUPI je posebno zabrinut  i razočaran zbog ovakvih drakonskih  neljudskih,varvarskih mjera prema bolesnim i siromašnim penzionerima,koji su i onako na ivici kako egzitencije tako i opstanka. Sa ovom Krivičnom prijavom,PUPI će obavijestiti  domaću i medjunarodnu  javnost, a posebno Kancelariju EU u Podgorici,Gospodina Mitju Drobniča kao i  sve ambasade uticajnih država, zaključuje se u saopštenju.

Portal Analitika