Društvo

GA: Vrijeme je da se stavi tačka na suočavanje novinara sa zastrašivanjem i nasiljem

Iz Građanske alijanse (GA), povodom Međunarodnog dana za okončanje nekažnjivosti zločina protiv novinara, je poručeno da bi država trebalo da nađe način da se oni koji perom upiru na društvene anomalije osjećaju bezbjedno.
GA: Vrijeme je da se stavi tačka na suočavanje novinara sa zastrašivanjem i nasiljem
Kristina Ćetković
Kristina ĆetkovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

„I ovogodišnji Međunarodni dan za okončanje nekažnjivosti zločina protiv novinara otvara pitanje bezbjednosti poslenika javne riječi  u Crnoj Gori. Činjenica da  najkrupniji slučajevi napada, pa i ubistava novinara, te slučajevi prijetnji i napada na imovinu medija  -  nijesu riješeni,  šalje lošu poruku društvu, demokratiji i govori o opštem stanju kada je riječ o javnosti i slobodi javne riječi u Crnoj Gori. Atmosfera u kojoj novinari ili njihova imovina stradaju zbog objavljene riječi, govori da rad novinara u Crnoj Gori nije prepoznat i priznat, a oni koji se odvaže da se bave istraživačkim novinarstvom u svakodnevnom su strahu. I nedavni protesti su pokazali da novinari u Crnoj Gori zbog svoje riječi olako posataju meta napada, pritisaka i prijetnji“, stoji u saopštenju dostavljenom Portalu Analitika.

Iz GA smatraju da je vrijeme da se stavi tačka na suočavanje novinara sa zastrašivanjem i nasiljem.

„Zbog sve učestalijih napada na novinare i stanja u kojem su istraživači ostavljeni da se sami bore sa onima kojima smeta njihova riječ, NVO Građanska alijansa je kampanjom „Ugroženo novinarstvo: Reaguj!” javnosti  željela  da otvori oči i ukaže da je krajnje vrijeme da se napadi na novinare počnu rješavati“, navodi se u obraćanju.

Iz pomenute NVO ističu da je kampanja osmišljena u vidu spotova koji se emituju na televizijama i društvenim mrežama.

„ Spotovi opominju i podsjećaju kako u Crnoj Gori prolaze novinari koji se odvaže da istraže nesto što je neko htio da gurne pod tepih. Akcija  je posebno usmjerena prema institucijama zaduženim za otkrivanje napadača, jer, kao po pravilu, mršave su istrage u ovim  slučajevima. U spotovima novinari i urednici crnogorskih medija upozoravaju da medijske radnike i njihovu imovinu „napadaju, pale, lome, guše, prebijaju, ubijaju”, zbog toga što „informišu, prenose, istražuju, pitaju, otkrivaju”, te da sloboda nije pravo, već zadatak“, zaključak je saopštenja.

Portal Analitika