Svijet

Britanski piloti prije tri mjeseca upozoreni da ne lete iznad Sinaja

Britanski piloti navodno su prije tri mjeseca dobili zabranu niskog letjenja u egipatskom vazdušnom prostoru sjevernog Sinaja zbog opasnosti od protivvazdušnog oružja terorista.
Britanski piloti prije tri mjeseca upozoreni da ne lete iznad Sinaja
Portal AnalitikaIzvor

Ovo obavještenje britanski piloti dobili su devetog septembra i ta zabrana bi trebalo da traje do 12. decembra, dok se ne utvrdi koliko je situacija zaista opasna. Kako se navodi u upozorenju, avioni ne smiju da se spuštaju na visinu ispod 7620 metara u vazdušnom prostoru sjevernog Sinaja kada lete za Šarm el Šeik.

Još jedna opasna zona po avione je egipatsko-izraelska granica i linija od Sueckog zaliva do Port Saida. Američka federalna avijacija je takođe upozorila američke avio-kompanije koje lete u toj regiji da izbjegavaju spuštanje ispod 8000 metara.

- Budite posebno oprezni tokom letjenja zbog mogućeg nasilja i opasnosti od raketa, granata i ručnih bacača - navodi se između ostalog u američkom upozorenju koje će biti na snazi do marta 2016. godine.

Kompanije "Emirates", "Air France" i "Lufthansa" su u potpunosti preusmjerile sve letove za Šarm el Šeik da bi izbjegli severni Sinaj, dok je "British airways" riješio da nastavi da leti tim putem.

 Iako je Islamska država preuzela odgovornost za pad aviona, egipatski premijer je rekao da je to malo vjerovatno i da je avion pao zbog tehničkih problema.

Izvor: blic.rs

Portal Analitika