Svijet

Kurc: Ako Njemačka zatvori granicu i Austrija će

Ministar inostranih poslova Austrije Sebastijan Kurc smatra da bi, ukoliko Njemačka zatvori svoje granice, Austija trebala da prati susjeda.
Kurc: Ako Njemačka zatvori granicu i Austrija će
Portal AnalitikaIzvor

"Ako Njemačka to učini moramo i mi saglasno tome djelovati, jer bi u suprotnom u roku od par dana bili kompletno preopterećeni", ocijenio je Kurc u izjavi austrijskom dnevniku "Klajne cajtung".

On je istakao da je već danas Austrija veoma preopterećena, dodajući da to važi i za Njemačku i Švedsku, te da je to stanje koje ne može da se nastavi.

Kurc je kazao da se bori da konačno bude uspostavljena bezbjednost na spoljnim granicama EU.

„Ako do toga ne dođe onda će sve više država EU preduzeti pojedinačne mere. Nadam se da ćemo to izbjeći, ali nemamo još mnogo vremena“, poručuje šef austrijske diplomatije.

On je takođe kritikovao svoje kolege u EU dodajući da još uvijek ima previše šefova država i vlada Unije koji na Samitu EU smatraju da nisu pogođeni problemom izbjeglica i pokušavaju da se „praznim riječima“ kao što je „neograničena humanost“ spasu i nadaju da će talas izbjeglica sam splasnuti.

„To se neće dogoditi“, uvjeren je Kurc rekavši da želi više iskrenih političara u cijeloj Evropi.

Želim definitivno da mi u Evropi, prije svega i Njemačka, konačno stvar nazovemo pravim imenom i jasno kažemo da je neophodno okončanje „politike pozivanja““, istakao je on.

Izvor: b92.net

Portal Analitika