Društvo

Milena Vukotić dobitnik nagrade „Da je vječna Crna Gora – Milorad Mido Vujošević“

Svečana akademija Udruženja Crnogoraca Srbije „Krstaš“, povodom dodjele godišnje nagrade „Da je vječna Crna Gora – Milorad Mido Vujošević“, održana je u subotu 31. oktobra u Crnogorskom kulturnom centru u Lovćencu. Nagrada, koja se sastoji od plakete i unikatne zlatne značke Krstaš, dodjeljuje se za izuzetan doprinos u očuvanju nacionalnog identiteta crnogorske zajednice u Srbiji i nosi ime jednog od osnivača Krstaša, tragično preminulog 2010. godine.
Milena Vukotić dobitnik nagrade „Da je vječna Crna Gora – Milorad Mido Vujošević“
Portal AnalitikaIzvor

Lauerat nagrade „Da je vječna Crna Gora – Milorad Mido Vujošević“ za 2015. godinu je Milena Vukotić iz Vrbasa. Nagradu je, ispred Krstaša i porodice Vujošević, uručio Božidar Martinović.

Milena Vukotić je član Krstaša od njegovog osnivanja 2003 godine i neko ko je autentični plamen ljubavi i odanosti prema Crnoj Gori  prenio u opštinu Vrbas, prostoru sa velikom koncentracijom stanovnika koji potiču iz Crne Gore. Učesnik je svih kulturno umjetničkih programa u organizaciji Krstaša. Prvi je potparol Crnogorske partije od njenog osnivanja 2008 godine. U Nacionalnom savjetu Crnogoraca u Srbiji obavlja dužnost pravnika.

Milena Vukotić je, između ostalog, istakla da odavno Krstaš nije obično udruženje, već svojevrstan nacionalni pokret čija se ideologija i program podržava širom crnogorske dijaspore i da je ta organizacija visoko podigla ljestvicu po pitanju ponašanja u procesu očuvanja crnogorskog nacionalnog identiteta. Crnogorske patriote širom svijeta teže da dostignu tu visinu, ali je veliki broj i onih koji žele da sruše tu ljestvicu i vrijednosti koje ona nosi sa sobom.

Na kraju Vukotić je istakla: “Duboko vjerujem u potrebu i našu stalnu obavezu  da podržavamo sve one pojedince i organizacije koje poštuju temeljne postulate očuvanja crnogorskog nacionalnog identiteta, ali isto tako i da se borimo protiv svih onih koji žele da uruše ili omalovaže te vrijednosti. Biti nosilac najvećeg priznanja Krstaša je velika čast, ali i velika odgovornost. Ponosna sam i srećna i zbog jednog i zbog drugog”.

Prisutnima se obratila i Ruža Gardašević, sestra pokojnog Milorada Mida Vujoševića, koja je za ovu priliku doputovala iz Engleske. Zahvalivši se udruženju “Krstaš” ona je uručila donaciju za opremanje Crnogorskog kulturnog centra.

Pored zvanica iz kulturnog i javnog života i predstavnika prijateljskih udruženja, svečanoj akademiji prisustvovali su i Aleksandra Vučinić, predsjednica IO Nacionalnog savjeta Crnogoraca u Srbiji i Nenad Stevović, osnivač Krstaša i istraživač crnogorske dijaspore.

U kulturno umjetničkom programu nastupili su recitatori i hor Crnogorskog kulturno prosvjetnog društva „Princeza Ksenija“ iz Lovćenca.

 

Portal Analitika