Politika

Korać: Miješanje Rusije pokazuje koliko je Crna Gora bitna

Nekadašnji potpredsjednik Vlade Srbije i profesor na Filozofskom fakultetu u Beogradu Žarko Korać, kaže da nije iznenađen tenzijama koje su se podigle u Crnoj Gori povodom dobijanja poziva za NATO.
Korać: Miješanje Rusije pokazuje koliko je Crna Gora bitna
Portal AnalitikaIzvor

Međutim, Korać je u emisiji Živa istina, istakao da jeste čudno da Rusija tako očigledno pokazuje svoju involviranost u događajima u Crnoj Gori i napominje da to nije novost, prenosi Antena M.

"Jeste to malo neobično, kao David i Golijat. Jedna nuklearna sila i članica Savjeta koja ima 150 miliona građana i ogromna država, najveća po površini, počinje sada ozbiljno da se bavi unutrašnjim političkim pitanjima Crne Gore, ali to pokazuje koliko je to Rusiji važno", rekao je Korać.

Korać smatra da Rusija na Balkanu bira antidemokratske snage isključivo po kriterijumu da li je politika države saveznik u borbi protiv zapada EU i SAD.

"Drugim riječima Rusija nije uopšte zainteresovana za stanje ljudskih prava i sloboda u Srbiji ili sada u Crnoj Gori, njoj je najvažnije da bude vlast koja će njoj pomoći da neki svoj spoljnopolitički prioritet zadovolji" kazao je Korać.

Ipak, neće Rusija određivati dešavanja u Crnoj Gori već građani smatra Korać. Crna Gora, kaže Korać, može da donese i glupu i pametnu odluku, ali svoju. Odnosno odluku građana Crne Gore.

"To je jako dobro i tako treba da bude, prema tome Rusija po mom mišljenju jako griješi jer ona i u Srbiji i u Crnoj Gori ima nepobitne kulturne, političke veze ali ulaskom Crne gore u NATO ona gubi zapravo potencijalnog saveznika u nekoj demokratizaciji. Rusija podsjeća da je svet stvoren od jakih sila a da mali treba da slušaju, to je jako loša poruka za bilo koju malu zemlju", kazao je Korać.

Politika Moskve prema Crnoj Gori u ovom trenutku nije prijateljska kaže Korać.

"Rusija zna da jedan veliki dio stanovništva jeste protiv ulaska u NATO. To je realnost. Rusija smatra da bi taj pritisak imao veći efekat", rekao je Korać.

Komentarišući to što je poglavar Srpske pravoslavne crkve Mitropolit Amfilohije došao na protest, dok je još bio u mirnoj fazi, da održi govor Korać kaže da je na tom političkom skupu Amfilohije bio zapravo jedini koji je održao politički govor.

"Prvo me iznenadilo da vidim crkvenog velikodostojnika na političkom skupu. Drugo, on valjda zastupa sve vjernike Srpske prvoslavne crkve šta god politički misli znači on sam sebi sužava krug ljudi koje zastupa time što zastupa jednu političku opciju. Amfilohije je jedini bio politički jasan, bio je protiv NATO-a ali i protiv EU u tom govoru se jasno to vidi. To znači da je pozvao da se okrenete prema istoku. To je jasna politička opcija, Zapad su naši neprijatelji što je nevjerovatno da kaže jedan poglavar", rekao je Korać.

Ističe da politika podrazumjeva razgovore i smatra da onaj ko zakazuje mitinge mora da snosi i odgovornost. Uvođenje jezika ultimatum pokazuje neodgovornost. Nasilje na ulici najveća je katastrofa smatra Korać.

"Normalno je da zakazuje mitinge, ja nemam problem sa tim, to je legitimno, ali ne valja kada upućuju ultimatum", kazao je Korać

Korać je saopštio još jednom da je zvanični Beograd bio neutralan prema unutrašnjim dešavanjima u Crnoj Gori. Komantarisao je i pisanje srbijanskih medija koji su kako kaže već u julu pisali i da je u CG propala turistička sezona.

Portal Analitika