Politika

Erjavec: Nasilne demonstracije su neprihvatljive

- Protest koji se održava na miran i civilizovan način u demokratskom društvu je sasvim legalan i legitiman način izražavanja stavova. Demonstracije koje eskaliraju u nasilje, u potpunosti su neprihvatljive - kaže u intervjuu Pobjedi ministar spoljnih poslova Slovenije Karl Erjavec. Ističe da Slovenija Crnu Goru vidi kao pouzdanog i vjerodostojnog budućeg NATO partnera.
Erjavec: Nasilne demonstracije su neprihvatljive
Portal AnalitikaIzvor

Na pitanje da li smatra realnim da Crnu Goru pozovu u NATO krajem decembra, te da li postoji konsenzus među članicama Alijanse za tu odluku, Erjavec kaže da je Crna Gora devet godina od nezavisnosti uspjela ojačati svoj međunarodni ugled, kao i da je sada na pragu članstva u NATO-u i za dvije godine je otvorila više od polovine poglavlja pregovora sa EU-a, i uz to održava privredni rast. 

-Crna Gora je faktor stabilnosti u regiji, to je jedna od rijetkih zemalja koja nema preostalih otvorenih pitanja sa susjedima i aktivna je u svim regionalnim inicijativama. Slovenija je glasan zagovornik politike otvorenih vrata i proširenja Alijanse na zapadnom Balkanu. Dakle, mi smo na samitu u Velsu, među prvima podržali odluku o Intenziviranom dijalogu Crne Gore sa NATO savezom. Vjerujemo da će države članice, ukoliko Crna Gora dovrši preostale reforme, dati u decembru pozitivnu ocjenu.

Prema njegovim riječima, u demokratskom društvu, protest koji se održava na miran i civilizovan način, sasvim je legalan i legitiman način izražavanja stavova, međutim naglašava:

- Demonstracije koje eskaliraju u nasilje, u potpunosti su neprihvatljive. Stoga je važno da se svi akteri fokusiraju na konstruktivan dijalog, koji bi trebalo voditi na odgovarajućim forumima, a ne na ulici. Za crnogorski put u NATO i EU biće ključno sprovođenje reformi i poštovanje vrijednosti koje dijele ove organizacije, kazao je Erjavec.

Opširnije u Pobjedi

Portal Analitika