12 znakova Zodijaka

Imajući u vidu činjenicu da Sunce boravi u jednom znaku otprilike mjesec dana, jako je uopšteno tražiti opis karaktera na osnovu pozicije Sunca u horoskopu. Zato, da bi ste dobili realan individualan opis svoje ličnosti potražite svoj Ascendent/podznak i Mjesečev znak u tekstu koji slijedi.
12 znakova Zodijaka
Mladen Lubura
Mladen LuburaAutor
Portal AnalitikaIzvor

VAŽNO! Ovo su opisi znakova za koje morate znati sideralne pozicije planeta, što je različito od zapadne (solarne) astrologije!

Preciznu kalkulaciju možete lako dobiti na adresi  http://soulmatestars.com/vedic-signs/calculate-your-vedic-sign ukoliko unesete svoje podatke rođenja. Ukoliko imate problema sa kalkulacijom obratite se autoru teksta na imejl mladenlubura@yahoo.com

 

OVAN

Ovo je prvi znak horoskopa pa stoga ima inicijativu, pionirski duh, odvažan je i preduzimljiv. To je ujedno i prvi pokretni znak horoskopa te ima mnogo energije, sklonost da bude vođa, jaku volju, uvijek je spreman za izazove i jako efikasan. Problemi nastaju zbog prirode Marsa koji vlada Ovnom. Zna da bude netaktičan, sirov, oštar, agresivan, netolerantan, zainteresovan isključivo za ostvarenje sopstvenih (sebičnih) ciljeva. Ako je Mars povoljan u natalnom horoskopu osoba ima mogućnost da bude istinski lider, nezavisna, odgovorna, posvećena i  veoma, veoma hrabra.

Poznati sa Mjesecom u Ovnu: Eckhart Tolle, Karl Marx, Ronald Reagan, Bill Clinton, Erwin Rommel, Al Capone…
 

BIK

Bik je najstabilniji znak horoskopa, zna šta hoće, određen je i postojan. Uvijek je inspirisan za ljubav, harmoniju i životne radosti. Istinski hedonista koji prije svega obožava dobru hranu. Generalno je sklon luksuzu, udobnosti i lijepim stvarima. Estetika mu je vrlo važna. Ako je Venera povoljna osoba ima izgrađen i rafiniran estetski ukus. Veoma je izdržljiv, iako zna biti trom. U negativnom smislu vrlo nezgodan kada se razbijesni (nakon izvjesnog vremena). Problemi nastaju zbog tvrdoglavosti, ljenosti, robovanju navikama. Takođe može biti posesivan, ljubomoran, previše okrenut zadovoljstvima, materijalistički tip.

Poznati sa Mjesecom u Biku: Sigmund Freud, Queen Victoria, Brigitte Bardot, Barack Obama, Lionel Messi, Ivo Andrić…
 

BLIZANAC

Sjajni u komunikaciji, govoru, pisanju, može biti i umjetničkih talenata. Generalno otvoreni, lako stvaraju poznanstva i prijateljstva, brzo uče i hitri su. Ovo je odlično za sport, kao i za multitasking, obavljanje više aktivnosti istovremeno. Jako vole druženje i razonodu, neumorni su u tome. Izbjegavaju sukobe, vole igru ali po pravilima, bez grubosti i nasilja. U negativnom smislu energija je rasplinuta, ne mogu da postignu sve započeto. Ovo stvara površnost, nervozu, izbjegavanje odgovornosti, flert... Ako je Merkur u natalu nepovoljan osoba je dvolična i vrlo neodlučna.

Poznati sa Mjesecom u Blizancima: Franklin D. Roosevelt, Zbigniew Brzezinski, Milo Đukanović, Wolfgang Amadeus Mozart…

 

RAK

Ovi ljudi su mili, pitomi, okrenuti porodici, brižni o ljudima i okolini generalno. Znaju kako njegovati, podučavati, odgajati poput kakve požrtvovane mati. Ljubazni su, privrženi, otvoreni u komunikaciji i tolerantni. Mogu biti vrlo efikasni i uspešni u poslu. Ako je Mjesec povoljan osoba je vrlo prijemčljiva, saosjećajna i humana. Ima popularnost u društvu. Ako je Mjesec nepovoljan previše je osjetljivosti, osoba je konstantno zabrinuta, ćudljiva, sklopna samosažaljenju, misli da su je bližnji zapostavili.

Poznati sa Mjesecom u Raku: Mahatma Gandhi, Jimi Hendrix, Monica Bellucci, Slobodan Milošević…


LAV

Zbog prirode Sunca koje je vladar ovog znaka ova osoba je vitalna, optimistična, dostojanstvena i generalno nezavisna u mišljenju i akcijama. Velikodušna je, zna da oprosti, cijeni istinu, ima osjećaj odgovornosti, sposobna je da bude vođa, lider, ili jednostavno da bude vrlo zapažena u društvu. Ima duboke emocije ali se treba čuvati želje za kontrolom. Voli umjetnost, literaturu, muziku. Negativne osobine su: pompeznost, hvalisavost, tvrdoglavost, arogancija kao i okrutnost ako je Sunce nepovoljno u natalnom horoskopu.

Poznati sa Mjesecom u Lavu: Winston Churchill, Madonna, Vlado Georgijev, Dalai Lama…

 

DJEVICA

Djevica je prefekcionista, veoma sistematična, studiozna, ekonomična, ima smisao za analizu i naročit smisao za detalje. Generalno vješta, vrijedna i promišljena. Izuzetna u radnom okruženju i timskom radu. Problemi nastaju zbog emotivne hladnoće, (emotivne) neuključenosti u partnerstvima. Vladar znaka Merkur je izrazito intelektualan pa osoba sve filtrira kroz naglašen intelekt. Negativna osobina je osamljenost, previše kriticizma i sumnjičavosti, manjak samopouzdanja, mješanje u živote drugih, gubitak fokusa ili nemanje cilja, previše zatvorenosti, stidljivost.

Poznati sa Mjesecom u Djevici: Sting, Henry Kissinger, Bertold Brecht, Leo Tolstoy, Sid Vicious, Nikola Tesla…
 

VAGA

Ovo je znak mira i balansa. Osoba je tolerantna, senzitivna, emancipovana, sposobna da se uskladi sa svima. Ima talenat za diplomaciju, osjećaj za mjeru, lijepo, zna kako sa ljudima. Kooperativna je i romantična. Vrlo je poslovna, izbalansirana i generalno vješta. U negativnom smislu osoba ima problem sa neodlučnošću. Drugi isuviše lako utiču na karakter, izbjegava sukobe, manipulativnost je jako izražena, ima isuviše oklijevanja i čekanja, što uništi mnoge povoljne prilike.   

Poznati sa Mjesecom u Vagi: Louise Hay, Noam Chomsky, Steven Spielberg, Charles Chaplin…

 

ŠKORPIJA

Škorpija se snažno vezuje u odnosima. Obično se za ovaj znak kaže da je najbolji prijatelj ili najgori neprijatelj. Veoma je lojalna, sposobna da štiti i pomaže bližnje. Zna kako se mijenjati. Ima veoma duboke emocije iako zbog toga obično nastaju i problemi. Naime, emocije se prikrivaju, osoba teži samokontroli, zna biti vrlo zatvorena čekajući da je partner razumije. Ako se ne otvori i započne komunikaciju postaje autodestruktivna, posesivna, sa mnogo sarkazma, želi da se sveti, a ljubomora uništava čak i valjane odnose. Za osobu postoji samo crno i bijelo.

Poznati sa Mjesecom u Škorpiji: Ludwig Van Beethoven, Albert Einstein, Oprah Winfrey, Picasso, Zoran Radmilovic…
 

STRIJELAC

Energičan, inspirativan, voli život, vedrog duha, istinoljubiv i otvoren. Prisutno je mnogo idealizma, samopouzdanje, ne priznaje polu-odgovore, već traži potpunu istinu. Ima sportski duh, potrebu da potroši svoju veliku energiju. Ne trpi ograničenja, voli slobodu i bori se za nju. U negativnom smislu problemi nastaju zbog pretjerivanja, hvalisavosti, sporog sazrijevanja ili izbjegavanja odgovornosti. Neće da odraste.

Poznati sa Mjesecom u Strijelcu: Arnold Schwarzenegger, Matt Damon, George S. Patton, Adolf Hitler, Antonio Vivaldi, Amy Winehouse…
 

JARAC

Osoba je praktična, temeljita, strpljiva, sposobna za velike napore, izdržljiva, stoički podnosi životne nevolje, posvećena cilju, puzdan radnik i vjeran priljatelj. Ima odlične sposobnosti za organizaciju, karijeru gradi polako ali stabilno, vrlo je ambiciozna. Nerado se veže emotivno pa u brak obično ulazi kasnije. Ako je Saturn povoljan osjećaj odgovornosti je izražen i osoba je lojalna. U suprotom, previše pesimizma, sebičnost i otuđenost kvare životnu sreću. Tada je vrlo hladna, lijena i mnogo frustrirana.

Poznati sa Mjesecom u Jarcu: Charles Darwin, Federico Fellini, Abraham Lincoln, Nicolo Machiavelli, Aleksandar Vučić…
 

VODOLIJA

Vodolija ima skeptičan, ali otvoren pristup životu. Voli činjenice, naučni pristup, originalna je, vrijedna, vješta u komunikaciji. Može biti vrlo humana i inteligentna, veoma kreativna, originalna, veoma radna, iskrena. Obično ima problem uklapanja u okolinu zbog snažne individualnosti i nekonvencionalnog ponašanja. Vodolija ima specifičan osjećaj za oblačenje, stavove, životnu filozofiju, moto… Loše osobine su: nepredvidljivost, ekscentričnost, bunt, tvrdoglavost, osamljenost, depresija, perverzije.

Poznati sa Mjesecom u Vodoliji: Cesar Millan, Michael Jackson, Milorad Pavic, Elvis Presley, Robert De Niro, Hugh Hefner, Eminem, J.R.R.Tolkien…

 

RIBE

Ribe su znak duboke intuicije, univerzalne ljubavi i spiritualnosti, istinskog znanja. Osoba je ljubazna, želi biti od pomoći drugima, prilagodljiva je, ima umjetničku prirodu, voli putovanja i promjene. Problem je sa neodlučnošću,  sanjarenjem, pomanjkanjem osjećaja za realno. Otuda naivnost, utopijsko razmišljanje, nemanje fokusa, ponekad preterano uživanje. Ovo je poslednji znak zodijaka, sve je završeno, ostvareno, preostala je samo još čista transcendencija – Ribe su znak mistika, mahatmi, velikih ostvarenih duša.

Poznati sa Mjesecom u Ribama: Rambo Amadeus, Vlade Divac, Salvador Dali, Hilary Clinton, Bill Gates, Aliester Crowley…

sketches-of-the-moon-from-galileo-s-sidereus-nuncius-a-short-treatise-on-galileo-s-early-observations-of-the-moon-the-stars-and-the-moons-of-jupiter

Crteži iz Galilejeve bilješke “Sidereus Nuncius,” kratke rasprave o Galijejevima ranim posmatranjima i zapažanjima Mjeseca, zvijezda i Jupiterovih mjeseca

Portal Analitika