Politika

Mladi SDP-a pokrenuli peticiju za zabranu odlaganja otpada direktno u Moraču

Forum mladih Socijaldemokratske partije Podgorice danas je u saradnji sa Skupštinom etažnih vlasnika stambenih zgrada, u ulici Arsenija Boljevića, pokrenuo potpisivanje peticije za zabranu odlaganja otpada direktno u rijeku Moraču, saoptšeno je iz SDP-a.
Mladi SDP-a pokrenuli peticiju za zabranu odlaganja otpada direktno u Moraču
Portal AnalitikaIzvor

Kolektor otpadnih voda, kako navode, nije u funkciji već duži niz godina, fekalije se ispuštaju direktno u Moraču, na lokaciji koja je nadomak Kliničkog centra, u neposrednoj blizini Dječije bolnice.

- Jedan od inicijatora akcije, predsjednica Skupštine etažnih vlasnika, gospođa Nataša Ćuković, rekla je da vozila Javnog preduzeća “Vodovod i kanalizacija” odvoze fekalne otpadi i ispuštaju ga na pomenutoj lokaciji, što se negativno odražava na kvalitet života stanara na ovom prostoru, a takođe predstavlja i potencijalno žarište zaraze a da ne govorimo o zagađenju rijeke Morače i pomora živog svijeta u njoj. Predsjednik Foruma Mladih Socijaldemokratske partije Podgorice, Dragan Damjanović, rekao je da se građani i građanke MO Kruševac suočavaju sa ekološkim problemom koji im onemogućava normalno funkcionisanje. Ovakvo odlaganja otpada nedopustivo je jer je praktično nemoguće imati normalan život u mjestu gdje javna preduzeća odlažu otpad. Damjanović je istakao da građani plaćaju odvoženje otpada i da lokalna samoupava mora hitno riješiti ovaj problem. Pored problema sa kojim se suočavaju stanovnici, zabrinuti smo i za štetu koja se nanosi ekosistemima koje bi trebalo zaštititi, a ne devastirati - stoji u saopštenju.

Uprkos najavama da Podgorica ima sve karakteristike evropske metropole, lokalne vlasti nijesu u stanju da regulišu pitanje odlaganja otpada i zaštite životne sredine pa na taj način ne samo da otežavaju, već i ugrožavaju zdravlje građana  građana Podgorice. Pravo na zdravu životnu sredinu jedno je od osnovnih ljudskih prava, a vlast u Glavnom gradu to pravo oduzima njegovim stanovnicima.

- Kao građani koji žele promijeniti funkcionisanje lokalne samouprave, pokrećemo inicijativu za hitnu zabranu odlaganja otpada na ovom lokalitetu i pozivamo nadležne da hitno reaguju. Forum Mladih Socijaldemokratske partije Podgorice istakao je da će nastaviti sa aktivnostima koje za cilj imaju poboljšanje kvaliteta života stanovnika Glavnog grada - poručili su iz SDP-a.

Portal Analitika