Abiznis

Demokrate: Obeštećenje nije dobilo 500 bivših radnika KTGT-a

Najava borbe za sopstveno, zakonom priznato pravo od preko 500 bivših radnika preduzeća Kontejnerski terminali i generalni tereti KTGT samo je jedan od brojnih ‘tektonskih potresa’ koji u smislu prava i pravde potresaju grad pod Rumijom, saopštio je Momčilo Leković, pomoćnik direktora Demokratske Crne Gore.
Demokrate: Obeštećenje nije dobilo 500 bivših radnika KTGT-a
Ana Popović
Ana PopovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

Leković je kazao da je u slučaju bivših radnika KTGT-a, nakon kontinuiranog nanošenja štete koja je iznosila oko 2,2 miliona eura, a koja je nastala donošenjem odluke tadašnjeg rukovodstva kojom je nezakonito umanjena zarada radnicima za 18 odsto u periodu od januara 2011. do februara 2014. godine, došlo do selektivne i djelimične primjene  pravosnažne sudske presude, koja  je glasila u korist oštećenih radnika i koja je potvrdila nezakonitost odluke  rukovodstva KTGT-a o umanjenu zarada, prilikom čega obeštećenje nije isplaćeno za 500 od ukupno 900 oštećenih radnika, dok su među 400 isplaćenih obeštećenje dobili i sadašnji zaposleni u KTGT-u (od skoro „Port of Adria”) među kojima je, kako radnici navode, i izvršni direktor Aleksandar Radusinović, a koji pri tom obeštećenje nijesu ni potraživali.

“Naime, s obzirom, na vjerujemo istinite navode oštećenih radnika, što potvrđuju i same pravosnažne sudske presude i brojni drugi dokazi koje oni posjeduju, da je došlo do grube povrede kolektivnog ugovora kao i očiglednih zakulisnih radnji između rukovodstva preduzeća i sindikata, zaključujemo da su privatizacijom KTGT-a slično kao i u brojnim drugim privatizacijama štetu pretrpljeli isključivo zaposleni, dok su pojedinci upravo preko leđa zaposlenih nezakonito pribavili materijalnu korist koja se broji u milionima”, saopštio je Leković.

On je rekao da najnovije vraćanje u surovu realnost nepoštovanja zakona i sudskih odluka, nepoštenog selektovanja i kršenja prava zaposlenih, kod Demokrata izaziva ogorčenje i istovremeno duboku zabrinutost zbog postojanja više hiljada građana i građanki Bara kojima je ne samo prekršeno neko pravo koje im  po osnovu rada pripada, već uskraćeno ili potpuno ignorisano pravo na naknadu štete nastale prilikom brojnih privatizacija koje su izvršene  poslednjih godina na teritoriji Opštine Bar.

 “Ono što posebno zabrinjava i što Demokrate ističu jesu dvostruki aršini i grubo ignorisanje  pravosnažnih presuda, pa se tako u čudu pitamo da li su to pojedinci ili grupe pojedinaca jači od same države, njenih zakona i odluka njenih organa? Da li odluke Osnovnog suda, Višeg suda i Upravnog suda znače, odnosno važe na tlu naše države? 

Ovakva, nažalost sve češća praksa otvorenog pljačkanja sopstvenih građana i neutvrđivanja odgovornosti i krivice nije odlika pravne države, već totalitarnih režima u kojima su pravo, zakon i pravda u rukama pojedinca ili grupe pojedinaca, koji ne poštujući zakon  omogućavaju nesmetanu pljačku, po njihovim uvjerenjima, građana drugog reda”, kazao je Leković.

Demokrate, dodao je, izražavajući punu solidarnost s oštećenim bivšim radnicima KTGT-a, dodatno apeluju na nadležne organe da ispitaju  sve činjenice, da utvrde odgovornost i da konačno stanu na put selekciji građana odnosno zaposlenih, jer ne postoje građani ni prvog, ni drugog, a ni trećeg reda, već samo građani, jednaki kako među sobom, tako i pred zakonom ove države.

Portal Analitika