Abiznis

Od početka godine 396 preduzeća u stečaju

Stečajni postupak je, odlukama Privrednog suda, od početka godine otvoren u 396 preduzeća u Crnoj Gori, saopštili su iz te institucije.
Od početka godine 396 preduzeća u stečaju
Ana Popović
Ana PopovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

Samo u septembru je u stečaj otišlo 37 preduzeća, dok je tokom oktobra u isto toliko firmi uveden stečaj odlukama sudija Privrednog suda, piše Dan.

Predstavnici Privrednog suda, čiji je predsjednik Blažo Jovanić, tvrde da nemaju podatak o tome koliki je dug preduzeća koja su za deset mjeseci ove godine otišla u stečaj.

„Privredni sud ne vodi evidenciju o visini duga, odnosno potraživanja zbog kojeg je podnijet prijedlog za otvaranje stečajnog postupka, već u skladu sa Zakonom o stečaju utvrđuje da li postoje razlozi za otvaranje stečaja“, kazali su iz Privrednog suda.

Nezavisni poslanik i član Demokratske Crne Gore Velizar Kaluđerović, smatra da su ti podaci zabrinjavajući.

„Ti podaci, sa jedne strane, govore o izuzetno lošem stanju u oblasti crnogorske ekonomije i ogromnim problemima sa kojima se ona suočava, pri čemu prvenstveno mislim na nelikvidnost“, naveo je Kaluđerović.

On je dodao i da postoji puno razloga da se kaže da, pored drugih, postoji i stečajna mafija, s obzirom na broj otvorenih stečajnih postupaka, dužinu njihovog trajanja i prodaju imovine stečajnih dužnika.

Dan 

Portal Analitika